Strefa dietetyka

Blog

9 września 2022
10 pokarmów o wysokiej zawartości nukleotydów wspomagających budowę mięśni

Nukleotydy pełnią wiele ważnych zadań w naszym organizmie. Pełnią przede wszystkim podstawową funkcję budulcową w DNA i RNA, są też niezbędne do magazynowania i przekazywania energii w procesach komórkowych (ATP), jak i mają istotną rolę w tworzeniu białek. Są zatem dużym wsparciem odbudowy komórek, które uległy katabolizmowi. Wszystkie te aspekty mogą być istotną informacją w […]

Czytaj dalej
2 września 2022
Nukleotydy w mleku modyfikowanym

Kobiece mleko, to pokarm, który w pełni zaspokaja potrzeby dojrzewającego organizmu. Ponadto skład mleka mamy - zmienia się w zależności od wieku niemowlęcia, a nawet … od pory karmienia! To właśnie wyjątkowość mleka mamy sprawia, że wszelkie instytucje oraz organizacje rekomendują karmienie piersią jako niepodważalnie najlepszy sposób żywienia małego dziecka. WHO zaleca, aby do 6 […]

Czytaj dalej
26 sierpnia 2022
Zastosowanie nukleotydów dietetycznych u dzieci

Nukleotydy to związki organiczne, które są niezbędne we wszystkich żywych organizmach. Działają jako elementy budulcowe DNA i RNA, które zawierają całą naszą informację genetyczną. Nukleotydy odgrywają również kluczową rolę w metabolizmie i energii. Transportują energię w postaci ATP do zasilania różnych części komórki. Nukleotydy dietetyczne występują w wysokich stężeniach w mleku matki i są uważane […]

Czytaj dalej
19 sierpnia 2022
Znaczenie nukleotydów dietetycznych w chorobie Parkinsona

Monofosforan urydyny jest neuroaktywną cząsteczką należącą do grupy rybonukleotydów wchodzących w skład RNA. Odgrywa ważną rolę w centralnym układzie nerwowym, łatwo przekracza barierę krew-mózg, nic dziwnego zatem, że naukowcy zaczęli się interesować suplementacją poszczególnych nukleotydów dietetycznych pod kątem wsparcia leczenia chorób neurodegeneracyjnych tj. choroba Parkinsona. Spożycie urydyny wraz z dietą jest niewielkie, organizm jednak na […]

Czytaj dalej
5 sierpnia 2022
Czy nukleotydy dietetyczne mogą pomóc w leczeniu chorób metabolicznych?

Metabolizm, inaczej przemiana materii, to ogół przemian energetycznych i procesów biochemicznych, które zachodzą w organizmie i są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. To właśnie dzięki tym mechanizmom organizm produkuje energię, usuwa toksyny, czy zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządów. U każdego człowieka reakcje biochemiczne zachodzą w innym tempie, stąd też przyjęło się opisywanie tego mianem “wolnego” lub […]

Czytaj dalej
15 lipca 2022
Cukrzyca - czy nukleotydy dietetyczne mogą pomóc?

Cukrzyca to często diagnozowana choroba metaboliczna, która wynika z zaburzonego wydzielania lub działania insuliny - hormonu odpowiadającego za regulację poziomu cukru we krwi. Choroba występuje w różnych typach, najczęstszym z nich jest typ II - cukrzyca insulinoniezależna. Pozostałe to cukrzyca typu I - insulinozależna, cukrzyca ciążowa, wtórna a także inne typy cukrzycy (u osób z […]

Czytaj dalej
8 lipca 2022
Żywienie osób w podeszłym wieku. W czym mogą pomóc nukleotydy dietetyczne?

Starzenie się jest naturalnym procesem zachodzącym w ciele człowieka. W tym okresie mogą pojawiać się zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, które modyfikują często sposób żywienia. Osoby starsze rezygnują wówczas z pewnych grup produktów spożywczych, które mogą wywoływać nieprzyjemne objawy. Na skutek tego dochodzi do rozwoju niedożywienia, które często jest potęgowane przez zaburzony proces trawienia i […]

Czytaj dalej
1 lipca 2022
Znaczenie nukleotydów dietetycznych w chorobie Alzhaimera

Coraz więcej danych wskazuje na to, że czynniki żywieniowe nie tylko mogą leżeć u podłoża zaburzeń towarzyszących chorobie Alzhaimera, ale również ostatnie doniesienia sugerują, że mogą być wykorzystane w spowolnieniu rozwoju zaburzeń poznawczych czy nawet zapobieganiu chorobie. Badania wykazały bowiem, że poprzez dostarczenie z pożywieniem substancji budulcowych błon komórkowych, w tym między innymi nukleotydu urydyny, kwasu EPA […]

Czytaj dalej
17 czerwca 2022
Laktoferyna - możliwe zastosowania

Laktoferyna to białko znajdujące się w mleku oraz wydzielinach - ślinie i łzach. Składa się aż z 689 aminokwasów! W 1939 roku została wyizolowana z mleka krowiego przez chemików: Søren Peder Lauritz oraz Margrethe Høyrup Sørensenowie. Nazwa wywodzi się od słów lakto - mleczny i feryna - białko wiążące żelazo (odniesienie do miejsca występowania i […]

Czytaj dalej
10 czerwca 2022
Wpływ Laktoferyny na przewód pokarmowy - korzystne działanie na mikrobiotę

Laktoferyna jest multipotencjalną glikoproteiną obecną w ziarnistościach granulocytów obojętnochłonnych (neutrofilów) oraz we wszystkich wydzielinach ssaków, a także w siarze. Ma udowodnionych wiele działań (link do poprzedniego artykułu), w tym przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, immunoregulacyjne (w zależności od potrzeby może aktywować lub wyciszać układ odpornościowy) oraz przeciwnowotworowe. Również jedną z dobrze potwierdzonych właściwości laktoferyny jest jej działanie […]

Czytaj dalej