Nukleotydy dietetyczne zaczynają cieszyć się bardzo dużym zainteresowaniem w środowisku naukowym ze względu na swoje zalety i szerokie spektrum możliwości zastosowania.
W sytuacjach zwiększonego obciążenia i potrzeby regeneracji organizmu uznawane są za warunkowo niezbędne¹,² składniki pokarmowe, z uwagi na wzrost zapotrzebowania organizmu na nukleotydy w celu wzmożonej produkcji kwasów nukleinowych (DNA i RNA). W takich przypadkach może okazać się potrzebna zwiększona ich podaż w diecie i suplementacji.
Współcześnie badania sugerują, że suplementacja nukleotydami może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie układu odpornościowego, pokarmowego³ i nerwowego⁴, wspomaga regenerację tkanek oraz sprzyja redukcji stanów zapalnych⁵.
Nukleotydy to strukturalne, podstawowe cząsteczki kwasów nukleinowych DNA i RNA, bez których organizm ludzki nie byłby w stanie podejmować kluczowych procesów na wielu płaszczyznach fizjologicznych, takich jak dzielenie i tworzenie nowych komórek, regeneracja i wzrost tkanek³.
Nukleotydy mogą zostać wytworzone bezpośrednio w komórce (tzw. synteza de novo), zostać odzyskane w ramach rozpadu RNA i DNA z innych komórek lub zostać dostarczone z zewnątrz, w formie pokarmu lub suplementu⁶.
Nukleotydy są nazywane cegiełkami życia. Każdego dnia ludzkie ciało podlega licznym procesom metabolicznym, rozkładając około 330 miliardów komórek i zastępując je nowymi. Zwiększone zapotrzebowanie na nukleotydy pojawia się w szczególności, gdy organizm potrzebuje szybkiej odbudowy.
W sytuacjach obciążenia, organizm może wymagać uzupełnienia wewnętrznych zasobów nukleotydów, aby efektywnie naprawić i odbudować komórki¹,².
Z tego względu nukleotydy dietetyczne⁷ (dNT) określane są mianem warunkowo niezbędnych⁶ składników pokarmowych. Z uwagi na swoje zalety i szerokie spektrum zastosowania, nukleotydy dietetyczne stały się ważnym elementem nowoczesnej dietoterapii.
[1] Carver JD. Dietary nucleotides: cellular immune, intestinal and hepatic system effects. J Nutr. 1994;124(1)(suppl):144S-148S
[2] Van Buren CT, Kulkarni AD, Rudolph FB. The role of nucleotides in adult nutrition. J Nutr. 1994;124(1)(suppl):160S-164S.
[3] Hess J.R., Greenberg N.A.: The Role of Nucleotides in the Immune and Gastrointestinal Systems: Potential Clinical Applications, Nutrition in Clinical Practice, Volume 27 Number 2, April 2012, S: 281-294
[4] Zhang Y., Guo S., Xie C. i wsp., Uridine Metabolism and Its Role in Glucose, Lipid, and Amino Acid Homeostasis, Biomed Res Int. 2020; 2020: 7091718. Published online 2020 Apr 14. doi: 10.1155/2020/7091718
[5] Gendaszewska-Darmachcorresponding E., Kucharska M., Nucleotide receptors as targets in the pharmacological enhancement of dermal wound healing, Published online 2011 Apr 26. doi: 10.1007/s11302-011-9233-z
[6] Carver JD, Walker A. The role of nucleotides in human nutrition. J Nutr Biochem. 1995;6(2):58-72.
[7] Carver JD., Dietary nucleotides: effects on the immune and gastrointestinal systems, Acta Pædiatr 1999; Suppl 430: 83–8. Stockholm. ISSN 0803–5326