Nukleotydy są nazywane cegiełkami życia. Każdego dnia ludzkie ciało podlega licznym procesom metabolicznym, rozkładając około 330 miliardów komórek i zastępując je nowymi. Zwiększone zapotrzebowanie na nukleotydy pojawia się w szczególności, gdy organizm potrzebuje szybkiej odbudowy.
W sytuacjach obciążenia, organizm może wymagać uzupełnienia wewnętrznych zasobów nukleotydów, aby efektywnie naprawić i odbudować komórki¹,².
Z tego względu nukleotydy dietetyczne³(dNT) określane są mianem warunkowo niezbędnych⁴ składników pokarmowych. Z uwagi na swoje zalety i szerokie spektrum zastosowania, nukleotydy dietetyczne stały się ważnym elementem nowoczesnej dietoterapii.
[1] Hess J.R., Greenberg N.A.: The Role of Nucleotides in the Immune and Gastrointestinal Systems: Potential Clinical Applications, Nutrition in Clinical Practice, Volume 27 Number 2, April 2012, S: 281-294.
[2] Van Buren CT, Kulkarni AD, Rudolph FB. The role of nucleotides in adult nutrition. J Nutr. 1994;124(1)(suppl):160S-164S.
[3] Van Buren CT, Kulkarni AD, Rudolph FB. The role of nucleotides in adult nutrition. J Nutr. 1994;124(1)(suppl):160S-164S.
[4] Hess J.R., Greenberg N.A.: The Role of Nucleotides in the Immune and Gastrointestinal Systems: Potential Clinical Applications, Nutrition in Clinical.