Strefa dietetyka

Blog

17 marca 2023
Jak nukleotydy dietetyczne wpływają na Hashimoto

Nukleotydy dietetyczne to podstawowy budulec naszego organizmu. Stanowią one podstawę cząsteczek strukturalnych nici kwasów nukleinowych DNA i RNA. To właśnie dzięki nim w naszym organizmie zachodzą procesy rozpadu i powstawania nowych komórek, tym samym odpowiadają za regenerację i rozwój nowych tkanek. Jest to niezwykle istotne w okresach szybkiego wzrostu, a także podczas choroby czy po […]

Czytaj dalej
10 marca 2023
Produkty bogate w kwas nukleinowy

Kwasy nukleinowe a w szczególności DNA, są kluczowymi makrocząsteczkami dla ciągłości życia. DNA niesie dziedziczną informację, dotyczącą tego jak wytwarzać wiele białek potrzebnych do zbudowania i utrzymania funkcjonujących komórek, tkanek i organizmów. Znajduje się on w każdym żywym organizmie, a zatem także w żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego zwłaszcza surowej lub nisko przetworzonej. Kwasy nukleinowe […]

Czytaj dalej
16 grudnia 2022
Nukleotydy w mleczku pszczelim

Mleczko pszczele to naturalny, pszczeli produkt, wykazujący mnóstwo dobroczynnych właściwości. Zdecydowanie częściej słyszymy o nim jesienią i zimą … i to nie bez powodu! Ponadto mówi się o nim jako o suplemencie młodości, długowieczności i płodności. Mleczko pszczele nie jest produkowane w dużych ilościach, więc najczęściej występuje tylko jako dodatek do miodu lub w postaci […]

Czytaj dalej
9 grudnia 2022
Co to jest immunożywienie?

Niedożywienie i pogorszenie funkcji układu odpornościowego wpływają niekorzystnie na powrót do zdrowia pacjentów hospitalizowanych, szczególnie po operacjach i urazach. Immunożywienie, czyli podawanie składników odżywczych mających działanie odżywcze i farmakologiczne, to metoda przeciwdziałania tym niekorzystnym sytuacjom. Składniki odżywcze podawane są w ilościach większych niż normalnie, co może znacząco poprawiać wyniki pacjentów. Produkty odżywcze stosowane w ramach […]

Czytaj dalej
2 grudnia 2022
Nukleotydy w celiakii

Nukleotydy jako podstawowe elementy budulcowe organizmu odpowiadają za szereg procesów zachodzących w naszym ciele. Nie bez powodu nazywa się je “podstawą naszego życia”. To właśnie dzięki nim zachodzą procesy wzrostu i rozwoju nowych komórek, regeneracji tkanek, czy budowania odporności. W jaki sposób natomiast nukleotydy wspierają organizm w chorobach autoimmunologicznych, w tym - celiakii?   Czym jest […]

Czytaj dalej
25 listopada 2022
Kwasy nukleinowe a alergia na krowie mleko

Kwasy nukleinowe, czyli DNA i różne klasy RNA, obecne są w każdej żywej komórce zwierzęcej i roślinnej. Większość ludzi spożywa dietę bogatą w kwasy nukleinowe i nukleotydy. Nieliczne wyjątki od tej reguły stanowią pacjenci otrzymujący wyłącznie żywienie pozajelitowe lub dojelitowe bez kwasów nukleinowych, nukleotydów lub nukleozydów oraz niemowlęta otrzymujące wyłącznie mieszankę bez kwasu nukleinowego, nukleotydów lub […]

Czytaj dalej
18 listopada 2022
Geny a zaburzenia odżywiania

Zaburzenia odżywiania to narastający problem, dotykający głównie nastolatki i młode kobiety. W etiologii ich powstawania szczególną uwagę poświęca się czynnikom środowiskowym, relacji w rodzinie, wpływowi mediów społecznościowych czy nieprawidłowym wzorcom. Nie są to jednak jedyne aspekty warunkujące wystąpienie zaburzenia. Ogromną rolę odgrywają bowiem również… geny. Zaburzenia odżywiania - czym są? Zaburzenia odżywiania to jednostki chorobowe, […]

Czytaj dalej
11 listopada 2022
Dlaczego pokarm kobiecy jest tak wartościowy?

Pokarm kobiecy to bez wątpienia unikalna i wielofunkcyjna substancja. Odgrywa szczególną rolę zwłaszcza w pierwszych miesiącach życia dziecka. Nie ma żadnych wątpliwości, że mleko matki jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt i (jeśli nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań) warto je kontynuować tak długo, jak to możliwe. I tak długo jak to służy zarówno mamie jak […]

Czytaj dalej
4 listopada 2022
Immunożywienie w chorobie nowotworowej

W przebiegu choroby nowotworowej dochodzi do osłabienia wielu układów w tym układu immunologicznego. Immunożywienie ma za zadanie wspomagać układ odpornościowy osoby chorej. Właściwa dieta wspierająca układ odpornościowy pomaga zmniejszyć ilość powikłań pooperacyjnych, skrócić czas pobytu w szpitalu jak również poprawić wyniki leczenia pacjenta zmagającego się z chorobą nowotworową. Charakterystyka choroby nowotworowej Nowotwór to nieprawidłowa tkanka, […]

Czytaj dalej
28 października 2022
Jak nukleotydy dietetyczne wpływają na Twoje ciało?

Nukleotydy to jedne z ważniejszych jednostek budulcowych naszego organizmu. Są odpowiedzialne za szereg zachodzących w nim procesów, między innymi za produkcję nowych komórek - co jest niezwykle istotne zwłaszcza w czasie choroby, w sytuacji odczuwania silnego napięcia czy niedożywienia. Jakie jeszcze właściwości mają nukleotydy i jak wpływają na Twoje ciało? Czym są nukleotydy? Niejednokrotnie wspominaliśmy […]

Czytaj dalej
1 2 3 5