Strefa dietetyka

Blog

8 lipca 2022
Żywienie osób w podeszłym wieku. W czym mogą pomóc nukleotydy dietetyczne?

Starzenie się jest naturalnym procesem zachodzącym w ciele człowieka. W tym okresie mogą pojawiać się zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, które modyfikują często sposób żywienia. Osoby starsze rezygnują wówczas z pewnych grup produktów spożywczych, które mogą wywoływać nieprzyjemne objawy. Na skutek tego dochodzi do rozwoju niedożywienia, które często jest potęgowane przez zaburzony proces trawienia i […]

Czytaj dalej
1 lipca 2022
Znaczenie nukleotydów dietetycznych w chorobie Alzhaimera

Coraz więcej danych wskazuje na to, że czynniki żywieniowe nie tylko mogą leżeć u podłoża zaburzeń towarzyszących chorobie Alzhaimera, ale również ostatnie doniesienia sugerują, że mogą być wykorzystane w spowolnieniu rozwoju zaburzeń poznawczych czy nawet zapobieganiu chorobie. Badania wykazały bowiem, że poprzez dostarczenie z pożywieniem substancji budulcowych błon komórkowych, w tym między innymi nukleotydu urydyny, kwasu EPA […]

Czytaj dalej
17 czerwca 2022
Laktoferyna - możliwe zastosowania

Laktoferyna to białko znajdujące się w mleku oraz wydzielinach - ślinie i łzach. Składa się aż z 689 aminokwasów! W 1939 roku została wyizolowana z mleka krowiego przez chemików: Søren Peder Lauritz oraz Margrethe Høyrup Sørensenowie. Nazwa wywodzi się od słów lakto - mleczny i feryna - białko wiążące żelazo (odniesienie do miejsca występowania i […]

Czytaj dalej
10 czerwca 2022
Wpływ Laktoferyny na przewód pokarmowy - korzystne działanie na mikrobiotę

Laktoferyna jest multipotencjalną glikoproteiną obecną w ziarnistościach granulocytów obojętnochłonnych (neutrofilów) oraz we wszystkich wydzielinach ssaków, a także w siarze. Ma udowodnionych wiele działań (link do poprzedniego artykułu), w tym przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, immunoregulacyjne (w zależności od potrzeby może aktywować lub wyciszać układ odpornościowy) oraz przeciwnowotworowe. Również jedną z dobrze potwierdzonych właściwości laktoferyny jest jej działanie […]

Czytaj dalej
3 czerwca 2022
Na co działają nukleotydy dietetyczne i kiedy warto je suplementować?

Nukleotydy to cząsteczki organiczne znajdujące się w większości spożywanych przez nas pokarmów. Nasze ciało następnie wykorzystuje te nukleotydy do budowy naszego DNA. Nukleotydy to związki organiczne, które są niezbędne we wszystkich żywych organizmach. Działają jako elementy budulcowe DNA i RNA, które zawierają całą naszą informację genetyczną. Nukleotydy odgrywają również kluczową rolę w metabolizmie i energii. […]

Czytaj dalej
20 maja 2022
Laktoferyna - czym jest i jakie ma działanie?

Laktoferynę nie bez powodu nazywa się białkiem multipotencjalnym. Jest to glikoproteina (połączenie białka z częścią cukrową) należąca do rodziny transferyn. Na dzień dzisiejszy przypisuje się jej liczne działania obronne, tj. immunoregulacyjne, przeciwzapalne, bakteriostatyczne, antybakteryjne, antygrzybiczne, antywirusowe, a nawet antynowotworowe. Laktoferyna - co to? Laktoferyna została odkryta po raz pierwszy w 1939 roku w mleku krowim. Co więcej, w ilości aż […]

Czytaj dalej
16 maja 2022
Co to jest urydyna?

Nukleotydy jako podstawowe strukturalne cząsteczki życia będą budować nie tylko nici kwasów nukleinowych DNA i RNA, ale też spełniać wiele ważnych funkcji biochemicznych zapewniających sprawne funkcjonowanie organizmu. Można o nich śmiało powiedzieć, że są to niezbędne cząsteczki do zadań specjalnych bez których nie wytworzyłyby się białka, enzymy, hormony, witaminy czy też podstawowa energia komórkowa ATP. […]

Czytaj dalej
9 maja 2022
Nukleotydy dietetyczne dla sportowców. Kto powinien je stosować?

W jednym z ostatnich artykułów poruszyliśmy temat nukleotydów w sporcie, a dokładniej jaki wpływ mają te związki na regenerację mięśni po treningu i w jaki sposób wspierają organizm w procesie treningu i ogólnego funkcjonowania. Dziś postaramy się rozszerzyć ten temat, skupiając się na tym kiedy rzeczywiście warto rozważyć dodatkową suplementację u osób aktywnych fizycznie i […]

Czytaj dalej
29 kwietnia 2022
Wpływ nukleotydów dietetycznych na regenerację organizmu

Podstawową funkcją nukleotydów w organizmie człowieka jest wytwarzanie kwasów nukleinowych DNA oraz RNA, co ma kluczowe znaczenie dla regeneracji i naprawy tkanek, ponieważ ludzki organizm podlega ciągłym procesom regeneracyjnym poprzez tworzenie się nowych komórek. Informację o tym, jak te procesy mają przebiegać, zawarte są właśnie w niciach kwasów nukleinowych DNA i RNA, naszych podstawowych nośnikach informacji […]

Czytaj dalej
22 kwietnia 2022
Czy nukleotydy dietetyczne mogą pomóc w leczeniu chorób neurologicznych?

Układ nerwowy pełni niezwykle istotne funkcje w organizmie człowieka. Stanowi nadzwyczaj złożoną, a zarazem delikatną sieć umożliwiającą zarówno wewnętrzną koordynację pracy wszystkich układów, jak i możliwość odbioru oraz reakcji na czynniki pochodzące z zewnątrz. Jego podstawową rolą jest przekazywanie impulsów między komórkami nerwowymi. Dzięki niemu możemy m.in. myśleć, formułować wypowiedzi, ruszać się oraz odbierać bodźce. Układ […]

Czytaj dalej