2023-08-09

Znaczenie folianów dla osób uprawiających sport

W dzisiejszych czasach coraz więcej uwagi poświęca się na dokładne i rzetelne przygotowanie sportowców pod kątem ich wydolności fizycznej. Jednym z kluczowych elementów jest odpowiednie żywienie w tym dieta zawierająca odpowiednią ilość makro i mikroskładników. Kwas foliowy kojarzy nam się głównie z kobietami w ciąży, jednak badania pokazują, iż problem niedoboru folianów dotyczy całej populacji. Foliany wraz z witaminą B12 stanowią bardzo ważny aspekt żywienia sportowców gdyż uczestniczą w kluczowych dla organizmu procesach adaptacyjnych do wysiłku fizycznego. Odpowiednia podaż folianów często nie jest uwzględniana w planach żywieniowych, co skutkuje występowaniem ich niedoborów u osób uprawiających sport.

Poznaj nukleotydy dietetyczne polskiej marki NucleoCare – opracowane naukowo kompozycje najwyższej jakości składników wspierające organizm w szybszej odbudowie komórek odpornościowych i błony śluzowej jelit. Wypróbuj nowoczesną suplementację NucleoCare!

Co to są foliany i gdzie możemy je znaleźć?

Foliany tj. folacyna i kwas foliowy to szeroka grupa związków, będąca pochodnymi pteryny. Charakteryzują się one aktywnością biologiczną kwasu foliowego.

Szacuje się, że ilość folianów produkowana przez bakterie w jelicie cienkim wynosi poniżej 200 μg na dobę co nie jest ilością wystarczającą dla utrzymania jego prawidłowego poziomu w organizmie. Niezbędna jest zatem jego suplementacja w postaci produktów zawierających dużą jego ilość.

Foliany znaleźć możemy zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Do najbogatszych źródeł należą: wątroba, soja, szpinak, brokuły, brukselka, jaja kurze, sałata czy kapusta pekińska. Dużą zawartość folianów znaleźć możemy w surowych lub krótko gotowanych warzywach liściastych. Znaczne ilości folianów występują w strączkach (groch, fasola, soja), drożdżach oraz warzywach i owocach (pietruszka, jarmuż, papryka, kiwi, maliny, pomarańcze). Jeśli chodzi o produkty pochodzenia zwierzęcego to duża ilość folianów obecna jest w podrobach, a zwłaszcza w wątróbce. Dobrym źródłem folianów są również orzechy arachidowe i laskowe oraz pieczywo żytnie.

Biodostępność folianów

Foliany są bardzo wrażliwe na działanie wysokiej temperatury, promieni słonecznych oraz na PH środowiska, w którym się znajdują. Te czynniki wpływają na ich prawidłowe wchłanianie w organizmie przez co często mamy do czynienia z ich niedoborem. Znaczne straty tych cennych związków mają miejsce podczas gotowania, zwłaszcza w dużych ilościach wody. Szacuje się, że jest to od 50-90% wartości wyjściowej.

Mówi się o tym, że pewne czynniki mają wpływ na ograniczenie wchłanialności folianów przez organizm:

  • palenie tytoniu
  • stres
  • spożywanie nadmiernej ilości alkoholu
  • choroby nerek
  • zaburzenia odżywiania
  • stosowanie środków antykoncepcyjnych
  • niedobory żelaza i wit. C
  • leki wpływające na kwaśność przewodu pokarmowego, cholestyramina oraz leki antyepileptyczne.

Zaburzenia metylacji a kwas foliowy

Coraz częściej słyszy się o zaburzeniach metylacji. Jednym z najczęstszych powodów jest mutacja genu MTHFR zwanego reduktazą metylenotetrahydrafolianową. Mówi się, że problem ten dotyczy nawet ponad 40% populacji. Najlepszym sposobem, aby sprawdzić czy problem mutacji MTHFR nas dotyczy jest badanie genetyczne. Pokazuje ono konkretny polimorfizm genu. Co ważne mutacje genu MTHFR powodują, że kwas foliowy nie jest odpowiednio przekształcany, co skutkuje wysokim poziomem homocysteiny w organizmie. Gdy taki problem występuje, wówczas lepiej przyjmować kwas foliowy w formie zmetylowanej – folianów.

Czy wiesz, że...
nukleotydy są niezbędne
do regeneracji
organizmu? 1,2
Dowiedz się więcej
o nukleotydach dietetycznych
Organizm wykorzystuje nukleotydy w procesach3:
regeneracji tkanek wewnętrznych
odbudowy zasobów układu odpornościowego
odbudowy nabłonka śluzowego4
indukcji układu krwiotwórczego
przy odbudowie komórek skóry (gojeniu ran)5
enzymatycznych i metabolicznych
(tzw. metabolizm energetyczny)6

Objawy niedoboru kwasu foliowego

Do objawów świadczących o niedoborze kwasu foliowego zaliczyć możemy:

  • objawy neurologiczne tj. mrowienia, drętwienia kończyn, problemy z koncentracją i pamięcią, stany depresyjne, zaburzenia wzroku, mowy i stabilności chodu.
  • stany zapalne, owrzodzenia śluzówki jamy ustnej, przebarwienia na paznokciach, blada cera, zmęczenie i osłabienie organizmu, bóle i zawroty głowy, biegunka,
  • zahamowanie wzrostu u dzieci
  • niedokrwistość makrocytarna
  • szybkie lub nieregularne bicie serca

Rola kwasu foliowego w organizmie

Kwas foliowy ma szerokie spektrum działania w naszym organizmie. Przyczynia się on między innymi do procesów tj.:

  • reakcje komórkowe w organizmie,
  • synteza DNA,
  • spermatogeneza,
  • wytwarzanie czerwonych krwinek,
  • ochrona organizmu przed niedokrwistością,
  • poprawa kondycji całego organizmu,
  • łagodzenie objawów choroby Alzheimera,
  • wspomaganie pracy mózgu,
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia demencji starczej,
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca oraz niektórych nowotworów,
  • poprawa poziomu cukru we krwi, zmniejszenie insulinooporności,
  • zwiększenie produkcji serotoniny, która ważna jest w przypadku zdrowego snu i zachowania dobrego samopoczucia,
  • kształtowanie cewy nerwowej u płodu,
  • prawidłowe działanie żołądka, wątroby i jelit,
  • tworzenie soku żołądkowego,
  • warunkowanie prawidłowej odporności organizmu.

Rola folianów dla osób uprawiających sport

Foliany wraz z wit. B12 uczestniczą w takich procesach jak: podział komórkowy, synteza i wzrost nowych komórek. biosynteza zasad purynowych i pirymidynowych, oraz naprawa uszkodzonych tkanek. Te procesy są bardzo istotne w przypadku odpowiedniej regeneracji mięśni oraz poprawy wydolności u osób uprawiających sport. Osoby bardzo aktywne fizycznie zużywają duże ilości kwasu foliowego na regenerację mięśniową, w związku z tym ich zapotrzebowanie jest zwiększone względem standardowego, które wynosi 400 µg na dobę. Kwas foliowy, dzięki uczestnictwie w produkcji czerwonych krwinek, wpływa na prawidłowy transport tlenu w organizmie. Ma to ogromne znaczenie podczas wysiłku dla pracujących mięśni.

Na zapotrzebowanie ma wpływ intensywność treningu,  jego częstotliwość oraz masa ciała osoby uprawiającej sport. Zatem ilość folianów w diecie powinna być dobrana indywidualnie do danego sportowca.

Podsumowanie

Foliany stanowią niezwykle ważne źródło pokarmowe dla osób uprawiających sport. Warto w planach żywieniowych zwracać uwagę na ich prawidłową podaż, która dostosowana będzie indywidualnie pod danego sportowca. Wpłynie to na poprawę jego regeneracji mięśniowej oraz wydolności fizycznej niezbędnej przy wysokim wysiłku fizycznym.

Aleksandra Szłapka
Dietetyk
Dietetyk kliniczny, specjalistka Elite Polska, pasjonatka zdrowego stylu życia. Specjalistka w dziedzinie chorób autoimmunologicznych.
Udostępnij
Polecane
suplement diety
Nucleozin Complete
Nucleozin Complete to starannie opracowane połączenie kompleksu pięciu czystych nukleotydów dietetycznych oraz dwóch łatwo przyswajalnych, organicznych form cynku (cytrynianu i glukonianu cynku).
suplement diety
Laktoferin Nucleo
Laktoferin Nucleo to dedykowane połączenie pięciu czystych nukleotydów dietetycznych, najwyższej jakości laktoferyny oraz łagodnej witaminy C.
suplement diety
Nucleobutin Forte
Nucleobutin Forte to specjalnie opracowane połączenie otoczkowanego maślanu sodu oraz kompleksu pięciu nukleotydów dietetycznych.
Bibliografia

[1] Karczemna A. i wsp.: Znaczenie folianów dla osób uprawiających sport, KOSMOS Vol. 68, 2, 249–257, 2019.

[2] Łucja Czyżewska-Majchrzak, Patrycja Paradowska, Skutki niedoboru i ryzyko suplementacji folianów w diecie, Nowiny Lekarskie 2010, 79, 6, 457-463

[3] J. Gawęcki, L. Hryniewiecki „Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu”, PWN 1998

[4] Molina-López J, Molina JM, Chirosa LJ, Florea DI, Sáez L, Planells E. Effect of folic acid supplementation on homocysteine concentration and association with training in handball players. J Int Soc Sports Nutr. 2013 Feb 21;10(1):10. doi: 10.1186/1550-2783-10-10. PMID: 23432819; PMCID: PMC3605276.

[5] Lucyna Kapka-Skrzypczak, Joanna Niedźwiecka, Maciej Skrzypczak, Andrzej Wojtyła, Kwas foliowy – skutki niedoboru i zasadność suplementacji, „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2012, t. 18, nr 1, s. 65–69: h