Czym są i na co działają psychobiotyki?

Pisząc o psychobiotykach, warto rozpocząć od tematu mikrobioty jelitowej. Jest ona bowiem odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego oraz odpornościowego. Ponadto wiele badań przeprowadzonych w ostatnich latach ukazuje również jej pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. A działanie to zostało określone mianem osi mózgowo-jelitowej. Światło jelita od reszty organizmu oddzielone jest tak zwaną barierą jelitową, na którą wpływają sygnały docierające z mózgu oraz z wnętrza jelit. Na jej integralność wpływa między innymi: stres, dysbioza jelit, czy zbyt duża ilość kortyzolu we krwi.

Poznaj nukleotydy dietetyczne polskiej marki NucleoCare – opracowane naukowo kompozycje najwyższej jakości składników wspierające organizm w szybszej odbudowie komórek odpornościowych i błony śluzowej jelit. Wypróbuj nowoczesną suplementację NucleoCare!

 

Czym jest dysbioza jelitowa?

 

Dysbioza jelitowa jest zaburzeniem mikrobioty jelitowej, która wywołuje poważne konsekwencje w funkcjonowaniu układu pokarmowego oraz bariery jelitowej. Zostaje ona zwykle stwierdzona u pacjentów, u których występują nieprawidłowości ze strony układu pokarmowego, takie jak: biegunki czy zaparcia, ale również (coraz częściej) u pacjentów, cierpiących na zaburzenia psychiczne, takie jak depresja, schizofrenia czy autyzm.  W efekcie dysbiozy jelitowej dochodzi do zmniejszenia ilości bakterii jelitowych, a także do zubożenia ich różnorodności.

Dysbioza może być spowodowana różnymi czynnikami, takimi jak:

  • stres,
  • stosowanie wysoce przetworzonej diety,
  • nadmierne spożywanie alkoholu,
  • stosowanie niektórych leków (np. inhibitorów pompy protonowej czy antybiotyków),
  • czy zanieczyszczenie środowiska.

W efekcie dysbiozy jelitowej pogorszeniu ulega samopoczucie pacjenta oraz pojawiają się liczne objawy, które utrudniają komfortowe funkcjonowanie. Dysbioza może przyczyniać się również do obniżenia odporności.

Czym są zatem psychobiotyki?

Leczenie dysbiozy jelitowej opiera się między innymi na stosowaniu odpowiednich szczepów probiotycznych – w formie suplementacji, oraz dbaniu o zwiększone spożycie produktów fermentowanych (w postaci kiszonek, jogurtów czy zakwasów). W badaniu przeprowadzonym przez badacza Johna F. Cryana zaobserwowano, że niektóre szczepy bakterii istotnie wpływają na oś mózgowo-jelitową oraz wspierają odbudowę integralności bariery jelitowej. Te szczepy zostały nazwane przez badacza (oraz psychiatrę Teda Dinana) psychobiotykami.

W dalszych badaniach jego autorstwa dowiedziono, że psychobiotyki wpływają na nerw błędny i receptory GABA, które odpowiadają za patogenezę zaburzeń lękowo-depresyjnych oraz wpływają na obniżenie stężenia kortyzolu we krwi.

 

Rodzaje bakterii psychobiotycznych

W wyniku badań Johna F. Cryana (oraz kolejno innych badaczy) dowiedziono, że do bakterii psychobiotycznych można zaliczyć:

  • Lactobacillus hevelticus,
  • Lactobacillus reuteri,
  • Lactobacillus acidophillus,
  • Lactobacillus rhamnosus,
  • Bifidobacterium infantis,
  • Bifidobacterium longum.

To właśnie te szczepy wywierają pozytywny wpływ na oś mózgowo-jelitową. W przeprowadzonych badaniach zauważono związek mikrobioty jelitowej z odpowiednim rozwojem układu nerwowego, stężeniem kortyzolu we krwi, procesami zapamiętywania oraz interakcjami społecznymi.

Najlepiej poznanymi szczepami bakterii, które uzyskały rekomendacje dotyczące stosowania w celu łagodzenia objawów ogólnych lęku, przywracania równowagi emocjonalnej i łagodzenia objawów żołądkowo-jelitowych wywołanych przez stres są: Lactobacillus helveticus Rosell -52 i Bifidobacterium Longum Rosell -175.

Czy wiesz, że...
nukleotydy są niezbędne
do regeneracji
organizmu? 1,2
Poznaj produkty
z nukleotydami dietetycznymi
Organizm wykorzystuje nukleotydy w procesach3:
regeneracji tkanek wewnętrznych
odbudowy zasobów układu odpornościowego
odbudowy nabłonka śluzowego4
indukcji układu krwiotwórczego
przy odbudowie komórek skóry (gojeniu ran)5
enzymatycznych i metabolicznych
(tzw. metabolizm energetyczny)6
Przypisy
  1. Carver JD. Dietary nucleotides: cellular immune, intestinal and hepatic system effects. J Nutr. 1994;124(1)(suppl):144S-148S
  2. Van Buren CT, Kulkarni AD, Rudolph FB. The role of nucleotides in adult nutrition. J Nutr. 1994;124(1)(suppl):160S-164S.
  3. Hess J.R., Greenberg N.A.: The Role of Nucleotides in the Immune and Gastrointestinal Systems: Potential Clinical Applications, Nutrition in Clinical Practice, Volume 27 Number 2, April 2012, S: 281-294.
  4. Van Buren CT, Rudolph F. Dietary nucleotides: a conditional requirement. Nutrition. 1997;13(5):470-472.
  5. Gendaszewska-Darmachcorresponding E., Kucharska M., Nucleotide receptors as targets in the pharmacological enhancement of dermal wound healing, Published online 2011 Apr 26. doi: 10.1007/s11302-011-9233-z
  6. Steinberg GR, Kemp BE. AMPK in health and disease. Physiol Rev. 2009;89(3):1025-1078.

Pisząc o psychobiotykach, warto rozpocząć od tematu mikrobioty jelitowej. Jest ona bowiem odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego oraz odpornościowego. Ponadto wiele badań przeprowadzonych w ostatnich latach ukazuje również jej pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. A działanie to zostało określone mianem osi mózgowo-jelitowej. Światło jelita od reszty organizmu oddzielone jest tak zwaną barierą jelitową, na którą wpływają sygnały docierające z mózgu oraz z wnętrza jelit. Na jej integralność wpływa między innymi: stres, dysbioza jelit, czy zbyt duża ilość kortyzolu we krwi.

 

Czym jest dysbioza jelitowa?

 

Dysbioza jelitowa jest zaburzeniem mikrobioty jelitowej, która wywołuje poważne konsekwencje w funkcjonowaniu układu pokarmowego oraz bariery jelitowej. Zostaje ona zwykle stwierdzona u pacjentów, u których występują nieprawidłowości ze strony układu pokarmowego, takie jak: biegunki czy zaparcia, ale również (coraz częściej) u pacjentów, cierpiących na zaburzenia psychiczne, takie jak depresja, schizofrenia czy autyzm.  W efekcie dysbiozy jelitowej dochodzi do zmniejszenia ilości bakterii jelitowych, a także do zubożenia ich różnorodności.

Dysbioza może być spowodowana różnymi czynnikami, takimi jak:

  • stres,
  • stosowanie wysoce przetworzonej diety,
  • nadmierne spożywanie alkoholu,
  • stosowanie niektórych leków (np. inhibitorów pompy protonowej czy antybiotyków),
  • czy zanieczyszczenie środowiska.

W efekcie dysbiozy jelitowej pogorszeniu ulega samopoczucie pacjenta oraz pojawiają się liczne objawy, które utrudniają komfortowe funkcjonowanie. Dysbioza może przyczyniać się również do obniżenia odporności.

Czym są zatem psychobiotyki?

Leczenie dysbiozy jelitowej opiera się między innymi na stosowaniu odpowiednich szczepów probiotycznych – w formie suplementacji, oraz dbaniu o zwiększone spożycie produktów fermentowanych (w postaci kiszonek, jogurtów czy zakwasów). W badaniu przeprowadzonym przez badacza Johna F. Cryana zaobserwowano, że niektóre szczepy bakterii istotnie wpływają na oś mózgowo-jelitową oraz wspierają odbudowę integralności bariery jelitowej. Te szczepy zostały nazwane przez badacza (oraz psychiatrę Teda Dinana) psychobiotykami.

W dalszych badaniach jego autorstwa dowiedziono, że psychobiotyki wpływają na nerw błędny i receptory GABA, które odpowiadają za patogenezę zaburzeń lękowo-depresyjnych oraz wpływają na obniżenie stężenia kortyzolu we krwi.

Rodzaje bakterii psychobiotycznych

W wyniku badań Johna F. Cryana (oraz kolejno innych badaczy) dowiedziono, że do bakterii psychobiotycznych można zaliczyć:

  • Lactobacillus hevelticus,
  • Lactobacillus reuteri,
  • Lactobacillus acidophillus,
  • Lactobacillus rhamnosus,
  • Bifidobacterium infantis,
  • Bifidobacterium longum.

To właśnie te szczepy wywierają pozytywny wpływ na oś mózgowo-jelitową. W przeprowadzonych badaniach zauważono związek mikrobioty jelitowej z odpowiednim rozwojem układu nerwowego, stężeniem kortyzolu we krwi, procesami zapamiętywania oraz interakcjami społecznymi.

Najlepiej poznanymi szczepami bakterii, które uzyskały rekomendacje dotyczące stosowania w celu łagodzenia objawów ogólnych lęku, przywracania równowagi emocjonalnej i łagodzenia objawów żołądkowo-jelitowych wywołanych przez stres są: Lactobacillus helveticus Rosell -52 i Bifidobacterium Longum Rosell -175.

Właściwości psychobiotyków

Jelita oraz ich mikrobiota bakteryjna połączone są z ośrodkowym układem nerwowym poprzez dwukierunkowy szlak komunikacyjny, w skład którego wchodzą nerw błędny oraz mechanizmy hormonalne i immunologiczne. Psychobiotyki zatem wykazują działanie w obrębie układu nerwowego:

  • syntezują kluczowe neuroprzekaźniki ( np. serotoninę, noradrenalinę, melatoninę, katecholaminę, histaminę, kwas gammaaminomasłowy czy acetylocholinę) wpływając na nasz nastrój,
  • oddziałują na modulację mechanizmów neuronalnych, endokrynnych i immunologicznych,
  • przyczyniają się do rozwoju mózgu,
  • zwiększają plastyczność mózgu,
  • przyczyniają się do odbudowy tkanek, np. po udarze,
  • ograniczają stany zapalne w mózgu,
  • produkują tzw. cytokiny prozapalne przez układ odpornościowy (co ma istotne znaczenie w świetle odkryć łączących chroniczne stany zapalne organizmu z występowaniem zaburzeń nerwicowo-lękowych i chorób neurodegeneracyjnych).

Kiedy warto zastosować psychobiotyki?

Z uwagi na wspierające właściwości psychobiotyków w obrębie układu nerwowego, warto rozważyć z lekarzem włączenie ich suplementacji, szczególnie w przypadku:

  • depresji,
  • chorób neurodegeneracyjnych (choroba Parkinsona, choroba Alzheimera),
  • zaburzeń lękowych,
  • problemów z koncentracją i zapamiętywaniem,
  • stanów obniżonego nastroju i niedoboru energii,
  • w okresach zwiększonego napięcia i silnego stresu,
  • w okresach podwyższonego kortyzolu.

Czy w żywności znajdziemy psychobiotyki?

Psychobiotyki to konkretne rodzaje bakterii probiotycznych. Nie możemy postawić znaku równości pomiędzy probiotykami (wyselekcjonowane i dokładnie oznakowane szczepy), a żywnością fermentowaną. Nie oznacza to jednak, że nie powinniśmy dbać o spożycie produktów kiszonych. Żywność fermentowana jest źródłem m.in. cennych bakterii kwasu mlekowego, które również wpływają korzystnie na florę jelitową. Niemniej jednak – w okresach zwiększonego zapotrzebowania warto rozważyć suplementację wyselekcjonowanych szczepów wpływających na oś jelita-mózg.

Jeśli chodzi o produkty spożywcze, warto do swojej diety włączyć:

  • fermentowane produkty mleczne,
  • ogórki kiszone,
  • kapusta kiszona,
  • kimchi,
  • zakwas z buraka,
  • pieczywo na zakwasie,
  • warzywa, które zawierają w składzie klasyfikowane związki o nazwie:  fruktooligosacharydy. Dobrym przykładem będą tutaj szparagi, cykoria, czosnek oraz cebula.

Ponadto warto tutaj zwrócić uwagę na to, aby nie tylko skupiać się na dostarczaniu probiotyków, ale również prebiotyków (czyli pożywki dla bakterii), które wesprą rozmnażanie bakterii w naszych jelitach.

Pokarmy bogate w prebiotyki to między innymi: czosnek, cykoria, szparagi, karczoch, cebula, pszenica, owies czy banany.

Jaki psychobiotyk wybrać?

Jeśli już decydujemy się na suplementację, warto skonsultować ten temat ze swoim lekarzem lub dietetykiem, który pomoże nam dokonać najlepszego wyboru – względem naszej osoby i naszych potrzeb. Substancje te w formie suplementu dostępne są w ofercie aptek, oraz różnego rodzaju sklepów ze zdrową żywnością. Do obrotu dopuszczonych jest wiele tego typu preparatów, niemniej – tak jak zostało wspomniane wyżej, najlepiej poznane (w tym momencie) właściwości posiadają szczepy Lactobacillus helveticus Rosell -52 i Bifidobacterium Longum Rosell -175.

Przeciwwskazania

Czy istnieją zatem przeciwwskazania do stosowania psychobiotyków? Otóż – probiotyki te przeciwwskazane są między innymi przy ostrym zapaleniu trzustki (OZT). Należy zachować ostrożność przy probiotykoterapii na własną rękę w przypadku SIBO, przerostu bakterii jelita cienkiego. Ponadto istnieją choroby, w których skuteczność probiotyków została potwierdzona w badaniach naukowych, ale i takie, w których takich dowodów nie ma. Kobiety w ciąży i karmiące piersią zawsze powinny skonsultować ze swoim lekarzem przyjmowanie jakichkolwiek suplementów, w tym również probiotyków.

Zalecane jest również zmienianie szczepów przyjmowanych bakterii lub robienie sobie “chwilowych przerw” między ich suplementacją, tak, aby organizm mógł stale czerpać korzyści płynące z ich dostarczania. W związku z tym zawsze najlepiej jest skonsultować ten temat z lekarzem i podejść do suplementacji w sposób świadomy.

Podsumowanie

  1. Psychobiotyki to konkretne rodzaje probiotyków wpływające na oś mózgowo-jelitową.
  2. Do najlepiej przebadanych i poznanych psychobiotyków zaliczamy szczepy Lactobacillus helveticus Rosell -52 i Bifidobacterium Longum Rosell -175.
  3. Z uwagi na oddziaływanie psychobiotyków na układ nerwowy, ich suplementacja może się sprawdzić szczególnie w przypadku chorób o podłożu psychosomatycznym, zaburzeń lękowych, depresji, czy w okresach obniżonego nastroju.
  4. Odpowiedniej jakości dieta, bogata w kiszonki i produkty fermentowane również przyczyni się do zwiększenia różnorodności mikrobioty.
  5. Suplementację psychobiotyków – tak jak każdą inną suplementację  warto skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.
Klaudia Gostyńska
Dietetyk
Specjalista Elite Polska, pasjonatka zdrowego stylu życia, jogi i medytacji. Swoją specjalizację rozwija w dziedzinie psychosomatyki, psychodietetyki oraz naturalnej suplementacji.
Udostępnij
Polecane
suplement diety
Nucleozin Complete
Nucleozin Complete to starannie opracowane połączenie kompleksu pięciu czystych nukleotydów dietetycznych oraz dwóch łatwo przyswajalnych, organicznych form cynku (cytrynianu i glukonianu cynku).
suplement diety
Laktoferin Nucleo
Laktoferin Nucleo to dedykowane połączenie pięciu czystych nukleotydów dietetycznych, najwyższej jakości laktoferyny oraz łagodnej witaminy C.
suplement diety
Nucleobutin Forte
Nucleobutin Forte to specjalnie opracowane połączenie otoczkowanego maślanu sodu oraz kompleksu pięciu nukleotydów dietetycznych.
suplement diety
Nucleoplex
Nucleoplex to dedykowany produkt przeznaczony dla osób wymagających dodatkowej suplementacji monofosforanu urydyny.
Bibliografia

 

    1. Hanna Karakuła-Juchnowicz, Hanna Pankowicz, Dariusz Juchnowicz, Patrycja Szachta, Teresa Małecka-Massalska, Psychobiotyki – nowe możliwości terapii zaburzeń afektywnych?, Farmakoterapia w Psychiatrii i Neurologii 2015, 31 (3–4)
    2. Natasza Staniak, Psychobiotyki w rekomendacji farmaceuty, Aptekarz Polski, 14/04/2020
    3. Ewelina Gulas, Grzegorz Wysiadecki, Dominik Strzelecki, Oliwia Gawlik-Kotelnicka, Michał Polguj, Jak mikrobiologia może wpływać na psychiatrię? Powiązania między florą bakteryjną jelit a zaburzeniami psychicznymi, Psychiatr. Pol. Online first Nr 91, 31 January 2018
    4. O. Krakowiak, Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka – znaczenie, rozwój, modyfikacje, “Postępy Fitoterapii” 3/2015.
    5. E. Stachowska, Jak żywić melancholijne mikroby? Żywienie w zaburzeniach osi mózgowo-jelitowej, “www.wspolczesnadietetyka.pl” [online], https://www.wspolczesnadietetyka.pl/z-gabinetu-dietetyka/jak-zywic-melancholijne-mikroby, [dostęp:] 13.01.2021.
    6. Zdrowie psychiczne, droga do nowych metod leczenia, Biocodex Microbiota Institute.
    7. Agnieszka Czerwińska, Tomasz Pawłowski. Zaburzenia płodności u mężczyzn uzależnionych od alkoholu. Seksuologia Polska 2018, 16, 2, 61–66 Copyright © 2018 Via Medica, ISSN 1731–6677.