Laktoferyna – pozytywny wpływ na ciążę

Laktoferyna jest białkiem, a konkretnie glikoproteiną z rodziny transferryn. Naturalnie występujące w mleku, wielu innych płynach wydzielniczych oraz białych krwinkach. Ponadto syntetyzowana jest przez gruczoły zewnątrz wydzielnicze i neutrofile w miejscach infekcji i ostrego stanu zapalnego. Stężenie laktoferyny w mleku kobiecym jest szczególnie wysokie, a jej zawartość jest związana z etapem laktacji. Najwyższe stężenia występują w siarze, a następnie znacznie spadają w dojrzałym mleku. Mleko krowie charakteryzuje się stosunkowo niskim stężeniem tego białka. Laktoferyna to cząsteczka charakteryzująca się wielokierunkowym mechanizmem działania.

Mimo, że laktoferyna nie jest wymieniona w międzynarodowych, czy krajowych zaleceniach dotyczących suplementacji kobiet w czasie ciąży, to najnowsze badania wskazują na jej korzystny wpływ na zdrowie matki i płodu. Korzystne właściwości laktoferyny stosowanej w czasie ciąży obejmują zmniejszenie ryzyka przedwczesnego porodu, niedokrwistości z niedoboru żelaza, hamowanie stresu oksydacyjnego, wyrównanie mikroflory jelitowej i dróg rodnych,  ochronę bariery jelitowej, jak również wspomaganie gojenia się ran, działanie hipotensyjne, przeciwbólowe i antystresowe.

 

Poznaj nukleotydy dietetyczne polskiej marki NucleoCare – opracowane naukowo kompozycje najwyższej jakości składników wspierające organizm w szybszej odbudowie komórek odpornościowych i błony śluzowej jelit. Wypróbuj nowoczesną suplementację NucleoCare!

Laktoferyna, a niedokrwistość z niedoboru żelaza

 

Ciąża jest stanem fizjologicznym, który wymaga wyższego poziomu składników odżywczych, w tym witamin i minerałów, dla wzrostu i utrzymania płodu. Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów żywieniowych w ciąży i ma duże znaczenie kliniczne prowadzące do rozwoju niedokrwistości z niedoboru żelaza oraz jej konsekwencji dla matki i dziecka, tj. zwiększone ryzyko zgonu okołoporodowego, podatność na infekcje, wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrostu, wcześniactwo, czy niska masa urodzeniowa. Większość kobiet nie modyfikuje wystarczająco swoich nawyków żywieniowych, aby pokryć zapotrzebowania na żelazo w czasie ciąży. Dodatkowo brak apetytu, nudności, wymioty oraz ewentualne występowanie zaburzeń wchłaniania żelaza również sprzyjają niedoborom tego pierwiastka. Ponadto poziom ferrytyny, czyli białka magazynującego żelazo w wątrobie, w surowicy matki zwykle znacznie spada między 12., a 25. tygodniem ciąży. Dlatego zaleca się suplementację żelaza kobietom w ciąży. Niestety żelazo pochodzące z większości dostępnych na rynku preparatów, czyli siarczan żelaza, charakteryzuje się często niską biodostępnością żelaza i może wywoływać niepożądane skutki uboczne w przewodzie pokarmowym, w tym dyskomfort żołądkowo-jelitowy, nudności, wymioty, biegunka, zaparcia.

 

Wykazano, że doustne podawanie laktoferyny u kobiet w ciąży zwiększa liczbę czerwonych krwinek i stężenie ferrytyny w surowicy w większym stopniu, niż doustnie podawany siarczan żelaza. Laktoferyna, jako jedna z transferyn wiążących żelazo, może odwracalnie wiązać z dużym powinowactwem dwa jony żelaza (najlepiej Fe 3+ ). Laktoferyna wykazuje taką właściwość nawet przy niskim pH, które jest powszechne w tkankach zakażonych i objętych stanem zapalnym.

 

Wysokie poziomy IL-6 zmniejszają ekspresję białka transbłonowego ferroportyny w makrofagach, które jest niezbędne dla prawidłowej homeostazy żelaza. Udokumentowano, że laktoferyna istotnie obniża stężenie IL-6 w surowicy kobiet ciężarnych z niedoborem żelaza. Co ciekawe, powszechnie stosowany w preparatach siarczan żelaza wykazuje działanie odwrotne. Z tego względu przypisuje się znaczącą rolę laktoferyny w regulacji gospodarki żelazem, modulacji stanu zapalnego oraz leczeniu anemii u kobiet w ciąży.

 

Działanie przeciwzapalne

 

Laktoferyna posiada silną zdolność do modulowania odpowiedzi zapalnej. Pełni rolę bardzo skutecznego „strażnika”, chroniącego organizm przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi, grzybiczymi i pasożytniczymi. Oprócz bezpośredniego niszczenia patogenów, reguluje aktywność komórek odporności wrodzonej i nabytej, takich jak monocyty, makrofagi, komórki dendrytyczne, neutrofile, eozynofile, komórki tuczne, komórki NK, limfocyty B i T. Ponadto laktoferyna reguluje odpowiedzi immunologiczne komórek T pomocniczych, czyli Th1 i Th2. Wyrównanie zaburzonej równowagi Th1/Th2 jest niezbędne w leczeniu chorób autoimmunologicznych i alergicznych.

Dzięki swojej zdolności wiązania żelaza, laktoferyna zabezpiecza przed nadmiernym gromadzeniem wolnego żelaza w ludzkich wydzielinach. Kontroluje w ten sposób fizjologiczną równowagę produkcji reaktywnych form tlenu (ROS) i szybkość ich eliminacji, co stanowi naturalną ochronę przed bezpośrednim uszkodzeniem komórek przez stres oksydacyjny.

 

Badania wykazały, że suplementacja laktoferyną podczas ciąży ma pozytywny wpływ na regulację poziomu niektórych cytokin układu odpornościowego i parametrów, które mogą poprawiać stan odporności, szczególnie we wczesnej ciąży.

Czy wiesz, że...
nukleotydy są niezbędne
do regeneracji
organizmu? 1,2
Dowiedz się więcej
o nukleotydach dietetycznych
Organizm wykorzystuje nukleotydy w procesach3:
regeneracji tkanek wewnętrznych
odbudowy zasobów układu odpornościowego
odbudowy nabłonka śluzowego4
indukcji układu krwiotwórczego
przy odbudowie komórek skóry (gojeniu ran)5
enzymatycznych i metabolicznych
(tzw. metabolizm energetyczny)6
Przypisy

 

 

Działanie przeciwgrzybicze

 

Przeciwgrzybicze działanie laktoferyny wynika z kilku sposobów działania, w tym bezpośredniego niszczenia błony komórkowej i ściany komórkowej, wiązaniu jonów żelaza, indukcji apoptozy grzybów, hamowania wychwytu glukozy, ograniczania syntezy DNA i innych białek przez komórki grzybów oraz stymulacji układu odpornościowego komórek gospodarza. Wykazano, że doustna suplementacja 200 mg ludzkiej laktoferyny przez kobiety w ciąży ma wpływ na redukcję nieprawidłowej flory pochwy oraz całkowitą redukcję drożdżaków Candida albicans.

 

Aktywność prebiotyczna

 

Laktoferyna wykazuje dobrze udokumentowane działanie prebiotyczne bezpośrednie i pośrednie na mikroflorę przewodu pokarmowego, jak również dróg rodnych. Działa bezpośrednio poprzez stymulowanie wzrostu niektórych wybranych szczepów probiotycznych, tj. Lactobacillus, Bifidobacterium oraz pośrednio poprzez ograniczenie wzrostu kilku patogenów. Laktoferyna ma również właściwość zabijania mikroorganizmów chorobotwórczych bez wpływu na bakterie probiotyczne.

 

Laktoferyna, a zaburzenia mikroflory układu moczowo-płciowego

 

Stan zapalny pochwy często dotyka kobiety w każdym wieku. U kobiet w ciąży stany zapalne układu moczowo-płciowego, zwłaszcza o etiologii bakteryjnej, mogą powodować poważne powikłania, w tym poronienie, samoistny poród przedwczesny, przedwczesne pęknięcie błon płodowych, czy zakażenie płodu i noworodka. Laktoferyna wykazuje ochronny wpływ na drogi rodne kobiet ciężarnych przed groźnymi powikłaniami oraz wykazuje działanie przeciwzapalne.

 

Podsumowanie

 

Laktoferyna jest wielokierunkową cząsteczką o doskonałym potencjale do stosowania jako leczenie zapobiegawcze lub wspomagające w wielu stanach patologicznych. Jej udowodnione bezpieczeństwo sprawia, że może być polecana i z powodzeniem stosowana przez kobiety w ciąży, nie tylko w profilaktyce, ale i leczeniu anemii, a także wielu innych schorzeń związanych z ciążą. Tak szerokie zastosowanie laktoferyny wynika przede wszystkim ze względu na jej właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Należy jednak pamiętać, że włączenie jakiegokolwiek suplementu diety w czasie ciąży, w tym także laktoferyny, powinno być skonsultowane indywidualnie z lekarzem prowadzącym.

Katarzyna Szafirska
Dietetyk
Dyplomowany dietetyk kliniczny, certyfikowany specjalista medycyny funkcjonalnej, specjalistka o holistycznym podejściu do zaburzeń hormonalnych i zaburzeń pracy jelit.
Udostępnij
Polecane
suplement diety
Nucleozin Complete
Nucleozin Complete to starannie opracowane połączenie kompleksu pięciu czystych nukleotydów dietetycznych oraz dwóch łatwo przyswajalnych, organicznych form cynku (cytrynianu i glukonianu cynku).
suplement diety
Laktoferin Nucleo
Laktoferin Nucleo to dedykowane połączenie pięciu czystych nukleotydów dietetycznych, najwyższej jakości laktoferyny oraz łagodnej witaminy C.
Bibliografia

Gawel P., Krolak-Olejnik B.: Lactoferrin supplementation during pregnancy – a review of the literature and current recommendations. Ginekol Pol. 2023, 17.

Jańczuk A., Brodziak A., Czernecki T., Król J.: Lactoferrin—The Health-Promoting Properties and Contemporary Application with Genetic Aspects. Foods. 2023, 12(1): 70.

Paesano R., Pietropaoli M., Gessani S., Valenti P.: The influence of lactoferrin, orally administered, on systemic iron homeostasis in pregnant women suffering of iron deficiency and iron deficiency anaemia. Biochimie. 2009, 91(1): 44-51.

Artym J., Zimecki M., Kruzel ML.: Lactoferrin for Prevention and Treatment of Anemia and Inflammation in Pregnant Women: A Comprehensive Review. Biomedicines. 2021, 9(8).