Strefa dietetyka

Jelita i trawienie

10 czerwca 2022
Wpływ Laktoferyny na przewód pokarmowy - korzystne działanie na mikrobiotę

Laktoferyna jest multipotencjalną glikoproteiną obecną w ziarnistościach granulocytów obojętnochłonnych (neutrofilów) oraz we wszystkich wydzielinach ssaków, a także w siarze. Ma udowodnionych wiele działań (link do poprzedniego artykułu), w tym przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, immunoregulacyjne (w zależności od potrzeby może aktywować lub wyciszać układ odpornościowy) oraz przeciwnowotworowe. Również jedną z dobrze potwierdzonych właściwości laktoferyny jest jej działanie […]

Czytaj dalej
20 maja 2022
Laktoferyna - czym jest i jakie ma działanie?

Laktoferynę nie bez powodu nazywa się białkiem multipotencjalnym. Jest to glikoproteina (połączenie białka z częścią cukrową) należąca do rodziny transferyn. Na dzień dzisiejszy przypisuje się jej liczne działania obronne, tj. immunoregulacyjne, przeciwzapalne, bakteriostatyczne, antybakteryjne, antygrzybiczne, antywirusowe, a nawet antynowotworowe. Laktoferyna - co to? Laktoferyna została odkryta po raz pierwszy w 1939 roku w mleku krowim. Co więcej, w ilości aż […]

Czytaj dalej
15 kwietnia 2022
Jak nukleotydy dietetyczne wpływają na mikroflorę jelitową?

Nukleotydy dietetyczne i ich zastosowanie w terapii chorób Nukleotydy dietetyczne są nie tylko niezbędnymi składnikami odżywczymi w wielu jednostkach chorobowych, ale także modulują funkcje odpornościowe organizmu. W badaniach zaobserwowano, że nukleotydy oddziałują również na funkcje wątroby, mogą wspierać regenerację jelita cienkiego i mięśnia sercowego oraz redukować stany zapalne w organizmie, a także wpływać korzystnie na […]

Czytaj dalej