Kolagen wołowy w diecie – jakie korzyści może przynieść Twojemu zdrowiu?

Kolagen, ważne białko wytwarzane przez organizm, jest głównym białkiem strukturalnym występującym w skórze, ścięgnach i kościach. Słowo kolagen pochodzi od greckiego słowa „kola” oznaczającego gumę, a „gen” oznacza wytwarzanie.

Kolagen, jedno z najważniejszych białek strukturalnych wielu organizmów, odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu integralności tkanek łącznych, skóry, kości, chrząstki i naczyń krwionośnych. To niezwykłe białko, stanowiące główny składnik macierzy zewnątrzkomórkowej, nadaje strukturę i elastyczność różnym częściom ciała. Jego unikalne właściwości mechaniczne sprawiają, że stanowi podstawowy element wspierający funkcję wielu narządów.

 

Budowa kolagenu

 

Kolagen składa się z długich łańcuchów peptydów, zwanych tropokolagenem, które układają się w trójwymiarową strukturę, tworząc włókna kolagenowe. Ten złożony układ strukturalny jest kluczowy dla utrzymania wytrzymałości, sprężystości i integralności mechanicznej tkanek. W organizmach ludzkich istnieje kilkanaście różnych typów kolagenu, z których każdy spełnia specyficzną funkcję w różnych częściach ciała.

Nie tylko kolagen stanowi istotną część struktury tkanek, ale także odgrywa kluczową rolę w wyglądzie skóry, paznokci czy włosów. Pomimo, że organizm może syntetyzować kolagen samodzielnie, z wiekiem i w wyniku ekspozycji na czynniki środowiskowe, produkcja tego białka ulega zmniejszeniu, co wiąże się z utratą elastyczności skóry, pojawieniem się zmarszczek i zwyrodnieniem stawów.

W ostatnich latach zainteresowanie suplementacją kolagenową jako formą wsparcia dla zdrowia skóry, stawów oraz ogólnej struktury tkanki łącznej zyskuje na popularności. Badania kliniczne koncentrują się na zrozumieniu potencjalnych korzyści zdrowotnych wynikających z suplementacji kolagenu, a także mechanizmów jego działania.

Czy wiesz, że...
nukleotydy są niezbędne
do regeneracji
organizmu? 1,2
Poznaj produkty
z nukleotydami dietetycznymi
Organizm wykorzystuje nukleotydy w procesach3:
regeneracji tkanek wewnętrznych
odbudowy zasobów układu odpornościowego
odbudowy nabłonka śluzowego4
indukcji układu krwiotwórczego
przy odbudowie komórek skóry (gojeniu ran)5
enzymatycznych i metabolicznych
(tzw. metabolizm energetyczny)6

Korzyści płynące z suplementacji

 

Kolagen wołowy zawiera 18 aminokwasów, w tym głównie glicynę, prolinę i hydroksyprolinę. Dostarcza kolagenu typu I, obecnego również w kolagenie morskim, ale także kolagenu typu II, istotnego składnika budulcowego chrząstek i ciała szklistego oka. Kolagen typu I wspomaga procesy zwalczania starzenia się skóry, poprawiając stan cery, włosów i paznokci.  Kolagen typu II, obecny głównie w kolagenie wołowym, korzystnie wpływa na stawy i kompozycję ciała.

 

Kolagen wołowy wyróżnia się szczególnie pod względem zdolności do zwiększania masy mięśniowej oraz jednoczesnego wspomagania utraty tkanki tłuszczowej, co stanowi potencjalne korzyści, zwłaszcza dla grupy kobiet po menopauzie. W tym kontekście, badanie przeprowadzone na 77 kobietach przed menopauzą, które przeszły 12-tygodniowy trening oporowy, wykazało, że codzienne spożycie 15 g hydrolizowanego kolagenu bydlęcego przyczyniło się do wzrostu masy beztłuszczowej, co można przypuszczać, że dotyczyło zwiększenia masy mięśniowej, jednocześnie obserwując redukcję masy tłuszczowej.[1]

Kolagen bydlęcy, zwłaszcza gdy jest hydrolizowany, może również znacząco korzystnie wpływać na zdrowie stawów. Kolagen typu II jest kluczowy dla zdrowia chrząstki, a hydrolizowany kolagen bydlęcy, gdy jest spożywany przez ludzi, może stymulować produkcję tego typu kolagenu w organizmie. Wyniki uzyskane w podwójnie ślepym badaniu krzyżowym potwierdzają, że 81% osób przyjmujących kolagen wołowy zgłosiło zmniejszenie bólu stawów. Dodatkowo, 69% pacjentów stosujących hydrolizat kolagenu miało ponad 50% spadek spożycia leków przeciwbólowych, co stanowiło znaczną różnicę w porównaniu z grupą stosującą albuminę jaja. Te właściwości sprawiają, że kolagen bydlęcy może być ważnym elementem wspierającym zdrowie mięśni, tkanki tłuszczowej i stawów, zwłaszcza u kobiet po menopauzie.

 

Podsumowanie

 

1.Kolagen wołowy, dostarcza kolagenu typu I, wspierając zdrowie skóry, włosów i paznokci, co przekłada się na poprawę ich kondycji.

2.Korzyści dla stawów i kompozycji ciała: Kolagen wołowy, szczególnie kolagen typu II, wpływa korzystnie na stawy, a także może mieć pozytywny wpływ na kompozycję ciała, co czyni go cennym suplementem.

3.Stosowanie kolagenu wołowego przyniosło korzyści dotyczące sprawności mięśni oraz redukcji masy tłuszczowej u kobiet po menopauzie.

Weronika Wojciechowska
Studentka dietetyki
Jej głównymi zainteresowaniami to mikrobiota jelitowa. Na co dzień pomaga podopiecznym z problemami ze strony układu pokarmowego: SIBO, IMO, SIFO, IBS oraz z celiakią. W wolnym czasie poszerza wiedzę z książek lub poprzez udział w szkoleniach i konferencjach dietetycznych.
Udostępnij
Polecane
suplement diety
Collagen Nucleo
Collagen Nucleo to specjalnie opracowane połączenie kolagenu rybiego i wołowego, witaminy C oraz kompleksu pięciu nukleotydów dietetycznych.
suplement diety
Nucleozin Complete
Nucleozin Complete to starannie opracowane połączenie kompleksu pięciu czystych nukleotydów dietetycznych oraz dwóch łatwo przyswajalnych, organicznych form cynku (cytrynianu i glukonianu cynku).
Bibliografia
  1. .Jendricke, P., Centner, C., Zdzieblik, D., Gollhofer, A., & König, D. (2019). Specific collagen peptides in combination with resistance training improve body composition and regional muscle strength in premenopausal women: a randomized controlled trial. Nutrients, 11(4), 892.
  2. Adam, M. (1991). Therapie der osteoarthrose-welche wirkung haben gelantinepraparate?. Therapiewoche, 41, 2456-2461
  3. https://www.doz.pl/czytelnia/a17740-Kolagen_wolowy_do_picia__alternatywa_do_kolagenu_rybiego