Nukleotydy jako brakujący element suplementacji i profilaktyki zdrowia

Nukleotydy to jedne z ważniejszych jednostek budulcowych naszego organizmu. Są odpowiedzialne za szereg zachodzących w nim procesów, między innymi za produkcję nowych komórek – co jest niezwykle istotne zwłaszcza w czasie choroby, w sytuacji odczuwania silnego napięcia czy niedożywienia. Jakie jeszcze właściwości mają nukleotydy i jak wpływają na Twoje ciało?

Czym są nukleotydy?

Niejednokrotnie wspominaliśmy już czym są nukleotydy, natomiast warto raz jeszcze przypomnieć – zwłaszcza jeśli być może trafiłeś na artykuł o tych składnikach po raz pierwszy.

Nukleotydy to organiczne związki chemiczne z grupy estrów fosforanowych. Stanowią podstawowy budulec DNA i RNA, co ma kluczowe znaczenie dla regeneracji i odbudowy tkanek. Nie bez powodu często określa się je mianem “budulec życia”. Na poziomie komórkowym odgrywają istotną rolę w przekazywaniu sygnałów i w procesach metabolicznych. Zwłaszcza w okresach które charakteryzują się zwiększonym zapotrzebowaniem na syntezę kwasów nukleinowych, w tym uszkodzenie jelit, obniżenie odporności, okresy szybkiego wzrostu czy zmniejszone spożycie białka, warto zwrócić na nie szczególną uwagę.

Zapotrzebowanie na nukleotydy

Dzienne zapotrzebowanie dorosłego, zdrowego człowieka na nukleotydy to 1-2 gramy. Wówczas w większości pozyskiwane są one z syntezy de novo (bezpośrednio w komórce).

Natomiast warto zwrócić również uwagę na ich źródła w diecie, a także rozważyć ich dodatkową suplementację jeśli występuje u nas zwiększone zapotrzebowanie na te elementy. Czyli tak jak zostało wspomniane wcześniej: podczas choroby lub rekonwalescencji, w przypadku obniżonej odporności, w okresach szybkiego wzrostu, przy urazach lub w sytuacji zwiększonej ilości aktywności fizycznej.

Źródła nukleotydów w diecie

Nukleotydy w postaci nukleoprotein (białek połączonych z kwasem nukleinowym) naturalnie występują w znaczącej ilości produktów spożywczych. Zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.

Znajdziemy je w mięsie zwierzęcym, rybach, nasionach roślin strączkowych, jajach, owocach, a także w mleku i owocach morza. Dla przykładu: podroby zwierzęce zawierają od 50 do 400 mg nukleoprotein w 100 gramach produktu, a w roślinach strączkowych możemy znaleźć od 140 do 490 mg/100g. Nukleotydy znajdują się również w mleku modyfikowanym, a także w mleku kobiecym. To właśnie jeden z powodów, dla którego dzieci karmione piersią wg badań naukowych wykazują większą odporność i rzadziej chorują.

Czy wiesz, że...
nukleotydy są niezbędne
do regeneracji
organizmu?
Organizm wykorzystuje nukleotydy w procesach19:
regeneracji tkanek wewnętrznych
odbudowy zasobów układu odpornościowego
odbudowy nabłonka śluzowego20
indukcji układu krwiotwórczego
przy odbudowie komórek skóry (gojeniu ran)21
enzymatycznych i metabolicznych
(tzw. metabolizm energetyczny)22
Przypisy

[1] Rodwell V.W.., Bender D.A., Botham K.M. i wsp., Biochemia Harpera, PZWL, Warszawa 2018, str. 428-465
[2] Hess J.R., Greenberg N.A.: The Role of Nucleotides in the Immune and Gastrointestinal Systems: Potential Clinical Applications, Nutrition in Clinical Practice, Volume 27 Number 2, April 2012, S: 281-294.
[3] ibidem
[4] Carver JD., Dietary nucleotides: effects on the immune and gastrointestinal systems, Acta Pædiatr 1999; Suppl 430: 83–8. Stockholm. ISSN 0803–5326
[5] Carver JD. Dietary nucleotides: cellular immune, intestinal and hepatic system effects. J Nutr. 1994;124(1)(suppl):144S-148S.
[6] Van Buren CT, Kulkarni AD, Rudolph FB. The role of nucleotides in adult nutrition. J Nutr. 1994;124(1)(suppl):160S-164S.
[7] Hess J.R., Greenberg N.A.: The Role of Nucleotides in the Immune and Gastrointestinal Systems: Potential Clinical Applications, Nutrition in Clinical Practice, Volume 27 Number 2, April 2012, S: 281-294.
[8] Van Buren CT, Kulkarni AD, Rudolph FB. The role of nucleotides in adult nutrition. J Nutr. 1994;124(1)(suppl):160S-164S.
[9] Dobolyi A., Juhász G., Kovács Z. i wsp., Uridine Function in the Central Nervous System, Current Topics in Medicinal Chemistry, 2011, 11, 1058-1067
[10] Carver JD. Dietary nucleotides: cellular immune, intestinal and hepatic system effects. J Nutr. 1994;124(1)(suppl):144S-148S.
[11] Griffiths RD. Specialized nutrition support in critically ill patients. Curr Opin Crit Care. 2003;9(4):249-259.

Nukleotydy to jedne z ważniejszych jednostek budulcowych naszego organizmu. Są odpowiedzialne za szereg zachodzących w nim procesów, między innymi za produkcję nowych komórek – co jest niezwykle istotne zwłaszcza w czasie choroby, w sytuacji odczuwania silnego napięcia czy niedożywienia. Jakie jeszcze właściwości mają nukleotydy i jak wpływają na Twoje ciało?

Czym są nukleotydy?

Niejednokrotnie wspominaliśmy już czym są nukleotydy, natomiast warto raz jeszcze przypomnieć – zwłaszcza jeśli być może trafiłeś na artykuł o tych składnikach po raz pierwszy.

Nukleotydy to organiczne związki chemiczne z grupy estrów fosforanowych. Stanowią podstawowy budulec DNA i RNA, co ma kluczowe znaczenie dla regeneracji i odbudowy tkanek. Nie bez powodu często określa się je mianem “budulec życia”. Na poziomie komórkowym odgrywają istotną rolę w przekazywaniu sygnałów i w procesach metabolicznych. Zwłaszcza w okresach które charakteryzują się zwiększonym zapotrzebowaniem na syntezę kwasów nukleinowych, w tym uszkodzenie jelit, obniżenie odporności, okresy szybkiego wzrostu czy zmniejszone spożycie białka, warto zwrócić na nie szczególną uwagę.

Zapotrzebowanie na nukleotydy

Dzienne zapotrzebowanie dorosłego, zdrowego człowieka na nukleotydy to 1-2 gramy. Wówczas w większości pozyskiwane są one z syntezy de novo (bezpośrednio w komórce).

Natomiast warto zwrócić również uwagę na ich źródła w diecie, a także rozważyć ich dodatkową suplementację jeśli występuje u nas zwiększone zapotrzebowanie na te elementy. Czyli tak jak zostało wspomniane wcześniej: podczas choroby lub rekonwalescencji, w przypadku obniżonej odporności, w okresach szybkiego wzrostu, przy urazach lub w sytuacji zwiększonej ilości aktywności fizycznej.

Źródła nukleotydów w diecie

Nukleotydy w postaci nukleoprotein (białek połączonych z kwasem nukleinowym) naturalnie występują w znaczącej ilości produktów spożywczych. Zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.

Znajdziemy je w mięsie zwierzęcym, rybach, nasionach roślin strączkowych, jajach, owocach, a także w mleku i owocach morza. Dla przykładu: podroby zwierzęce zawierają od 50 do 400 mg nukleoprotein w 100 gramach produktu, a w roślinach strączkowych możemy znaleźć od 140 do 490 mg/100g. Nukleotydy znajdują się również w mleku modyfikowanym, a także w mleku kobiecym. To właśnie jeden z powodów, dla którego dzieci karmione piersią wg badań naukowych wykazują większą odporność i rzadziej chorują.

Klaudia Gostyńska
Dietetyk, specjalista Elite Polska
Pasjonatka zdrowego stylu życia, jogii medytacji. Swoją specjalizację rozwijaw dziedzinie psychosomatyki, psychodietetykioraz naturalnej suplementacji.
Udostępnij
Publikowane na blogu treści są opiniami niezależnych autorów – specjalistów w dziedzinie naukii dietoterapii. Norsa Pharma sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w publikacjach.
Udostępnij
Utwórz Tweet
Przypnij to