Maślan sodu a tycie – czy ma na to jakiś wpływ?
Maślan sodu to związek chemiczny będący solą sodową kwasu masłowego. Jest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym, produkowanym naturalnie w jelitach przez bakterie fermentujące błonnik pokarmowy. Maślan sodu odgrywa istotną rolę w kontekście zdrowia jelit i ogólnego funkcjonowania organizmu.
W jaki sposób maślan sodu może mieć wpływ na masę ciała?
Aby zrozumieć jaki rzeczywiście wpływ może mieć maślan sodu na aspekt masy ciała, należy najpierw przypomnieć jak działa na poziomie komórkowym. Kwas masłowy, który jest głównym składnikiem maślanu sodu stanowi główne źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego – wspierając żywotność tych komórek, maślan sodu pomaga w utrzymaniu integralności bariery jelitowej, a to z kolei może zapobiegać przedostawaniu się niekorzystnych substancji krwiobiegu i wpływać na obniżenie prawdopodobieństwa pojawiania się stanów zapalnych organizmu. Mniejsze stany zapalne mogą prowadzić do lepszej ogólnej kondycji organizmu oraz poprawy metabolizmu i, co za tym idzie, do łatwiejszej redukcji masy ciała. Niektóre badania sugerują ponadto, że maślan sodu może zwiększać wrażliwość na insulinę, co będzie miało pozytywny wpływ dla osób z nadwagą lub otyłością. Choć maślan sodu nie jest typowym środkiem odchudzającym, jego korzystny wpływ na zdrowie jelit i metabolizm może pośrednio przyczyniać się do utraty wagi.
Kwas masłowy a tycie
Czy w związku z powyższym kwas masłowy może jednocześnie mieć związek z tyciem? Na chwilę obecną nie ma jednoznacznych dowodów, że maślan sodu sam w sobie prowadzi do tycia. Dysponujemy jedynie badaniami na zwierzętach, które sugerują, że stosowanie maślanu sodu może przekładać się na nieznaczny wzrost masy ciała – głównie w związku z polepszeniem odżywienia organizmu poprzez poprawę wchłaniania składników pożywienia. Natomiast po maślanie sodu niemożliwe jest znaczące zwiększenie masy ciała. Wręcz przeciwnie, badania wykazują, że kwas masłowy może wspierać metabolizm tłuszczów i pomagać w regulacji poziomu glukozy we krwi, co jest istotnym czynnikiem w procesie utrzymania prawidłowej masy ciała. Istnieją również badania wykazujące pozytywny wpływ maślanu sodu na termogenezę, czyli proces spalania kalorii przez organizm, co również może sprzyjać utracie wagi.
Jaki jest wpływ maślanu sodu na proces odchudzania?
Choć mechanizmy działania maślanu sodu wciąż są badane, wykazuje on potencjalny pośredni wpływ na proces odchudzania w kilku kluczowych aspektach:
- Poprawia wrażliwość tkanek na insulinę – dzięki czemu jest on pomocnym składnikiem u osób z insulinoopornością i cukrzycą, a te bardzo często związane są z nadwagą lub otyłością.
- Przyczynia się do zmniejszenia stanów zapalnych. Przewlekły stan zapalny może zakłócać procesy metaboliczne, a jego redukcja sprzyja normalizacji metabolizmu tłuszczów i glukozy, tym samym wspiera organizm w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
- Reguluje mikrobiom jelitowy. Maślan sodu jest produkowany naturalnie w jelitach przez bakterie jelitowe podczas fermentacji. W ten sposób wspiera równowagę mikrobiomu przyczyniając się jednocześnie do regulacji masy ciała i procesu metabolizmu. Prawidłowo funkcjonujący mikrobiom może sprzyjać lepszej przyswajalności składników odżywczych, a także regulować magazynowanie tłuszczu i uczucie głodu.
- Wpływa na metabolizm energetyczny. Niektóre badania sugerują, że suplementacja maślanem sodu może zwiększać wydatek energetyczny, nawet przy jednakowej ilości spożywanych kalorii. Maślan przyczynia się do aktywacji enzymów odpowiedzialnych za spalanie tkanki tłuszczowej, co może prowadzić do zwiększonego zużycia energii i przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej.
- Wpływa na hormon głodu. Maślan sodu może wpływać na regulację hormonów głodu, takich jak grelina i leptyna. Z uwagi na lepszą regulację apetytu, może wspierać kontrolę nad ilością spożywanych kalorii, co jest kluczowe w procesie redukcji masy ciała.
- Przyczynia się do redukcji odkładania tkanki tłuszczowej. Badania na modelach zwierzęcych sugerują, że maślan sodu może zmniejszać odkładanie tkanki tłuszczowej w organizmie poprzez pobudzenie genów odpowiedzialnych za procesy lipogenezy (tworzenie tłuszczu).
Bezpośredni wpływ maślanu sodu na organizm
Stosowanie maślanu sodu wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych, przede wszystkim z racji jego pozytywnego działania na układ pokarmowy. Korzyści z jego stosowania zauważą przede wszystkim osoby zmagające się z problemami jelitowymi, takimi jak: przelewanie w brzuchu, biegunki czy zaparcia, nieregularne wypróżnienia, wzdęcia i bóle brzucha. Jest także związany z redukcją stanów zapalnych w jelitach, co może przynosić ulgę osobom doświadczającym chorób zapalnych jelit, takich jak choroba Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Ponadto z racji ogólnie swojego przeciwzapalnego działania, może przyczyniać się do poprawy funkcji układu odpornościowego. Wykazano również pozytywny wpływ maślanu sodu na układ nerwowy – w kontekście poprawy funkcji poznawczych i ochrony przed neurodegeneracją.