2025-02-21

Maślan sodu a tycie – czy ma na to jakiś wpływ?

Maślan sodu to związek chemiczny będący solą sodową kwasu masłowego. Jest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym, produkowanym naturalnie w jelitach przez bakterie fermentujące błonnik pokarmowy. Maślan sodu odgrywa istotną rolę w kontekście zdrowia jelit i ogólnego funkcjonowania organizmu.

 

W jaki sposób maślan sodu może mieć wpływ na masę ciała?

 

Aby zrozumieć jaki rzeczywiście wpływ może mieć maślan sodu na aspekt masy ciała, należy najpierw przypomnieć jak działa na poziomie komórkowym. Kwas masłowy, który jest głównym składnikiem maślanu sodu stanowi główne źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego – wspierając żywotność tych komórek, maślan sodu pomaga w utrzymaniu integralności bariery jelitowej, a to z kolei może zapobiegać przedostawaniu się niekorzystnych substancji krwiobiegu i wpływać na obniżenie prawdopodobieństwa pojawiania się stanów zapalnych organizmu. Mniejsze stany zapalne mogą prowadzić do lepszej ogólnej kondycji organizmu oraz poprawy metabolizmu i, co za tym idzie, do łatwiejszej redukcji masy ciała. Niektóre badania sugerują ponadto, że maślan sodu może zwiększać wrażliwość na insulinę, co będzie miało pozytywny wpływ dla osób z nadwagą lub otyłością. Choć maślan sodu nie jest typowym środkiem odchudzającym, jego korzystny wpływ na zdrowie jelit i metabolizm może pośrednio przyczyniać się do utraty wagi.

 

Kwas masłowy a tycie

 

Czy w związku z powyższym kwas masłowy może jednocześnie mieć związek z tyciem? Na chwilę obecną nie ma jednoznacznych dowodów, że maślan sodu sam w sobie prowadzi do tycia. Dysponujemy jedynie badaniami na zwierzętach, które sugerują, że stosowanie maślanu sodu może przekładać się na nieznaczny wzrost masy ciała – głównie w związku z polepszeniem odżywienia organizmu poprzez poprawę wchłaniania składników pożywienia. Natomiast po maślanie sodu niemożliwe jest znaczące zwiększenie masy ciała. Wręcz przeciwnie, badania wykazują, że kwas masłowy może wspierać metabolizm tłuszczów i pomagać w regulacji poziomu glukozy we krwi, co jest istotnym czynnikiem w procesie utrzymania prawidłowej masy ciała. Istnieją również badania wykazujące pozytywny wpływ maślanu sodu na termogenezę, czyli proces spalania kalorii przez organizm, co również może sprzyjać utracie wagi.

 

Jaki jest wpływ maślanu sodu na proces odchudzania?

 

Choć mechanizmy działania maślanu sodu wciąż są badane, wykazuje on potencjalny pośredni wpływ na proces odchudzania w kilku kluczowych aspektach:

  1. Poprawia wrażliwość tkanek na insulinę – dzięki czemu jest on pomocnym składnikiem u osób z insulinoopornością i cukrzycą, a te bardzo często związane są z nadwagą lub otyłością.
  2. Przyczynia się do zmniejszenia stanów zapalnych. Przewlekły stan zapalny może zakłócać procesy metaboliczne, a jego redukcja sprzyja normalizacji metabolizmu tłuszczów i glukozy, tym samym wspiera organizm w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
  3. Reguluje mikrobiom jelitowy. Maślan sodu jest produkowany naturalnie w jelitach przez bakterie jelitowe podczas fermentacji. W ten sposób wspiera równowagę mikrobiomu przyczyniając się jednocześnie do regulacji masy ciała i procesu metabolizmu. Prawidłowo funkcjonujący mikrobiom może sprzyjać lepszej przyswajalności składników odżywczych, a także regulować magazynowanie tłuszczu i uczucie głodu.
  4. Wpływa na metabolizm energetyczny. Niektóre badania sugerują, że suplementacja maślanem sodu może zwiększać wydatek energetyczny, nawet przy jednakowej ilości spożywanych kalorii. Maślan przyczynia się do aktywacji enzymów odpowiedzialnych za spalanie tkanki tłuszczowej, co może prowadzić do zwiększonego zużycia energii i przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej.
  5. Wpływa na hormon głodu. Maślan sodu może wpływać na regulację hormonów głodu, takich jak grelina i leptyna. Z uwagi na lepszą regulację apetytu, może wspierać kontrolę nad ilością spożywanych kalorii, co jest kluczowe w procesie redukcji masy ciała.
  6. Przyczynia się do redukcji odkładania tkanki tłuszczowej. Badania na modelach zwierzęcych sugerują, że maślan sodu może zmniejszać odkładanie tkanki tłuszczowej w organizmie poprzez pobudzenie genów odpowiedzialnych za procesy lipogenezy (tworzenie tłuszczu).

Bezpośredni wpływ maślanu sodu na organizm

 

Stosowanie maślanu sodu wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych, przede wszystkim z racji jego pozytywnego działania na układ pokarmowy. Korzyści z jego stosowania zauważą przede wszystkim osoby zmagające się z problemami jelitowymi, takimi jak: przelewanie w brzuchu, biegunki czy zaparcia, nieregularne wypróżnienia, wzdęcia i bóle brzucha. Jest także związany z redukcją stanów zapalnych w jelitach, co może przynosić ulgę osobom doświadczającym chorób zapalnych jelit, takich jak choroba Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Ponadto z racji ogólnie swojego przeciwzapalnego działania, może przyczyniać się do poprawy funkcji układu odpornościowego. Wykazano również pozytywny wpływ maślanu sodu na układ nerwowy – w kontekście poprawy funkcji poznawczych i ochrony przed neurodegeneracją.

Czy wiesz, że...
nukleotydy są niezbędne
do regeneracji
organizmu? 1,2
Poznaj produkty
z nukleotydami dietetycznymi
Organizm wykorzystuje nukleotydy w procesach3:
regeneracji tkanek wewnętrznych
odbudowy zasobów układu odpornościowego
odbudowy nabłonka śluzowego4
indukcji układu krwiotwórczego
przy odbudowie komórek skóry (gojeniu ran)5
enzymatycznych i metabolicznych
(tzw. metabolizm energetyczny)6

Jak stosować maślan sodu?

 

Maślan sodu jest dostępny jako suplement diety i jest niekiedy zalecany w przypadku problemów jelitowych, a także jako wsparcie zdrowia ogólnego. Suplementacja jest zwykle dobrze tolerowana, choć mogą wystąpić działania niepożądane, szczególnie w przypadku dużych dawek lub osób nadwrażliwych. Potencjalnie mogą pojawić się nasilone problemy żołądkowo-jelitowe, zaburzenia elektrolitowe, czy nudności, a w bardzo rzadkich przypadkach reakcje alergiczne obejmujące wysypki skórne, świąd, obrzęk lub trudności w oddychaniu. Należy pamiętać o tym, aby podczas suplementacji maślanu sodu dbać o odpowiedni poziom nawodnienia. Należy wypijać minimum 30ml wody na każdy kilogram masy ciała.

 

Interakcje z innymi lekami

 

Maślan sodu może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, zwłaszcza tymi, które odgrywają istotną rolę dla układu trawiennego, np. środki przeczyszczające czy leki zmniejszające kwasowość żołądka (IPP). Osoby przyjmujące leki na choroby przewlekłe powinny zawsze skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji.

Maślan sodu jest dostępny w różnych formach, a każda z nich może być stosowana nieco inaczej:

  • Kapsułki: Najczęściej wybierana forma, która jest najłatwiejsza w dawkowaniu i jednocześnie eliminuje nieprzyjemny zapach.
  • Proszek: Może być dodawany do potraw lub rozpuszczany w wodzie, ale ze względu na intensywny zapach może być trudniejszy do przyjmowania.
  • Maślan w postaci mikrokapsułkowanej : Jest to forma o przedłużonym uwalnianiu, która może wywierać bardziej efektywny wpływ na jelita.

Maślan sodu może występować w preparatach z innymi cennymi składnikami np. nukleotydami.

 

Dawkowanie maślanu sodu

 

Dawkowanie maślanu sodu zależy od problemu zdrowotnego, na który jest stosowany, oraz od wrażliwości organizmu. Zalecane dawki to z reguły minimum 300, a maximum 1500 mg ( w chorobach zapalnych jelit) dziennie.

 

Podsumowanie

 

Maślan sodu może przyczyniać się do wsparcia procesu odchudzania poprzez poprawę wrażliwości na insulinę, zmniejszenie stanów zapalnych, regulację mikrobiomu jelitowego, zwiększenie wydatku energetycznego oraz wpływ na hormony głodu. Mimo, że wyniki badań są obiecujące, większość z nich dotyczy badań na zwierzętach, dlatego potrzebne są dalsze badania, aby dokładniej zrozumieć, jaki wpływ może mieć maślan sodu w kontekście redukcji masy ciała. Pomimo że kwas masłowy jest uznawany za bezpieczny i dobrze tolerowany, warto przed rozpoczęciem suplementacji najpierw skonsultować się z lekarzem.

Klaudia Gostyńska
Dietetyk
Specjalista Elite Polska, pasjonatka zdrowego stylu życia, jogi i medytacji. Swoją specjalizację rozwija w dziedzinie psychosomatyki, psychodietetyki oraz naturalnej suplementacji.
Udostępnij
Polecane
suplement diety
Nucleobutin Forte
Nucleobutin Forte to specjalnie opracowane połączenie otoczkowanego maślanu sodu oraz kompleksu pięciu nukleotydów dietetycznych.
suplement diety
Nucleozin Complete
Nucleozin Complete to starannie opracowane połączenie kompleksu pięciu czystych nukleotydów dietetycznych oraz dwóch łatwo przyswajalnych, organicznych form cynku (cytrynianu i glukonianu cynku).
suplement diety
Collagen Nucleo
Collagen Nucleo to specjalnie opracowane połączenie kolagenu rybiego i wołowego, witaminy C oraz kompleksu pięciu nukleotydów dietetycznych.
suplement diety
Laktoferin Nucleo
Laktoferin Nucleo to dedykowane połączenie pięciu czystych nukleotydów dietetycznych, najwyższej jakości laktoferyny oraz łagodnej witaminy C.
Bibliografia
  1. Asserin, Jérome, et al. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo‐controlled clinical trials. Journal of cosmetic dermatology. 2015;14.4: 291-301.
  2. Proksch E et al. Oral Intake of Specific Bioactive Collagen Peptides Reduces Skin Wrinkles and Increases Dermal Matrix Synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27:113-119.
  3. Gawędzki J, Hryniewiecki L. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. 2. PWN. Warszawa 2000.
  4. Orłowski W: Nauka o chorobach wewnętrznych, wyd. II. PZWL, Warszawa 1989;
  5. „Effect of lactoferrin on the production of tumor necrosis factor-α and nitric oxide” – Y-H. Choe, S-W. Lee, czasopismo naukowe Journal of Cellular Biochemistry, John Wiley & Sons, 2000.
  6. National Center for Biotechnology Information. PubChem Compound Database; CID=264, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/264 (accessed Aug. 15, 2017).