Żywienie osób w podeszłym wieku. W czym mogą pomóc nukleotydy dietetyczne?

Starzenie się jest naturalnym procesem zachodzącym w ciele człowieka.

W tym okresie mogą pojawiać się zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, które modyfikują często sposób żywienia. Osoby starsze rezygnują wówczas z pewnych grup produktów spożywczych, które mogą wywoływać nieprzyjemne objawy.

Na skutek tego dochodzi do rozwoju niedożywienia, które często jest potęgowane przez zaburzony proces trawienia i wchłaniania u tych osób. Ponadto, osoby w podeszłym wieku często przewlekle przyjmują różnego rodzaju leki, które bezpośrednio mogą zmniejszać wchłanianie składników odżywczych oraz pośrednio – wywołując mdłości, nudności, biegunki lub zaparcia, prowadzić do spożycia mniejszej ilości pokarmu.

Poznaj nukleotydy dietetyczne polskiej marki NucleoCare – opracowane naukowo kompozycje najwyższej jakości składników wspierające organizm w szybszej odbudowie komórek odpornościowych i błony śluzowej jelit. Wypróbuj nowoczesną suplementację NucleoCare!

Poprawa odżywienia organizmu – dietą i suplementacją

W celu poprawy odżywienia organizmu należy w pierwszej kolejności zadbać o dostarczenie odpowiedniej podaży kalorii oraz azotu w diecie. Źródłami azotu w żywności są produkty zbudowane z aminokwasów np.: mięso, ryby, jaja, owoce morza, nabiał oraz nasiona roślin strączkowych. Pomocna może okazać się suplementacja nukleotydami, która przyspieszy odbudowę sprawnie funkcjonującego układu immunologicznego oraz będzie wspierała odbudowę kosmków jelitowych, poprawiając prawdopodobnie w ten sposób wchłanianie składników odżywczych.

Jedno z badań dowodzi, że szczury przyjmujące prekursory nukleotydów posiadały większe kosmki jelitowe aż o 25%. Badanie Maria A. Ortega i wsp. sugeruje, że nukleotydy pozyskane z diety mogą przyspieszyć fizjologiczne odżywienie jelit po wcześniejszym pozbawieniu go odpowiedniej ilości pokarmu u osób starszych. Badanie wykazało także, że przy stosowaniu diety o niskiej zawartości nukleotydów zdecydowanie wolniej jelito czcze się odbudowywało.

Uboga dieta, niedożywienie białkowo-energetyczne, stosowanie dużej ilości leków może zaburzać prawidłowy stan mikroflory jelitowej, który jest kluczowy do budowy odporności organizmu.

W takiej sytuacji zasadne jest wprowadzenie wysoko odżywczej diety oraz zastosowanie odpowiedniej suplementacji, która mogłaby przyspieszyć odbudowę zasobów organizmu.

Należy zapewnić odpowiednią podaż witamin i składników mineralnych, które bardzo często są niedoborowe wśród osób starszych (tj. witamina D3, wapń, magnez, miedź, potas, żelazo, wapń, cynk, potas, żelazo, foliany, witamin z grupy B, witamina A, witamina C, D i E).

Mikroflora jelitowa

Zachowanie prawidłowej mikroflory jelitowej u osób starszych wspomaga także suplementacja nukleotydami.

Nukleotydy mogą przyczyniać się do zwiększenie udziału bakterii z rodzaju bifidobacterii, chroniąc w ten sposób organizm przed infekcją. Sugeruje to zasadność wprowadzenia suplementacji nukleotydami u osób z zaburzoną pracą jelit.

Układ odpornościowy

Niedożywienie białkowe i energetyczne (makro- i mikroskładniki) znacząco hamuje sprawne  funkcjonowanie układu immunologicznego, które stanowi podstawę ochrony organizmu przed czynnikami zewnętrznymi. Osłabia się wówczas odporność komórkowa, zmniejsza się produkcja cytokin oraz przeciwciał. Badania pokazują, że suplementacja nukleotydami może pomóc w przywróceniu prawidłowej odpowiedzi układu odpornościowego na czynniki zewnętrzne (np. patogenne drobnoustroje) zwiększając produkcję immunoglobulin, m.in IgM oraz IgG.

Suplementacja nukleotydami zwiększa również sprawność zwalczania infekcji bakteryjnej i grzybiczej, szczególnie w przypadku rozrostu Candida Albicans.

Wątroba

W populacji osób starszych często występują również choroby wątroby. W takiej sytuacji warto zwrócić uwagę na ograniczenie produktów zawierających w dużej ilości tłuszcz pochodzenia zwierzęcego np. tłuste mięso, tłuste wędliny, boczek obfitujący w cholesterol oraz pełnotłuste produkty mleczne. Produkty odzwierzęce są jednak produktami w szczególności potrzebnymi seniorom ze względu na to, że stanowią źródło białka pełnowartościowego – szczególnie ważnego w przebiegu niedożywienia. Należy zapewnić odpowiednią podaż pełnowartościowego białka. Jednoczenie warto mieć  na uwadze negatywne skutki spożycia zbyt dużej ilości cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto więc wybierać ryby,  drób, podroby i  nasiona roślin strączkowych. Wszystkie z wyżej wymienionych są również dobrym źródłem nukleotydów w diecie, które mogą spowalniać jej uszkodzenia oraz zwiększać aktywność. Jest to niezwykle istotne, ponieważ wątroba to narząd o bardzo ważnej funkcji. Odpowiada m.in za prawidłową detoksykację organizmu, sprawny metabolizm – rozkład białek, tłuszczu oraz cukru. Wspiera odporność i walkę z patogenami.

Funkcje poznawcze, pamięć i koncentracja

Zaburzenia poznawcze są typową cechą procesu starzenia się i dlatego tak często dotykają osoby w wieku podeszłym. Do zaburzeń poznawczych zalicza się np. zaburzoną orientację w terenie, upośledzoną orientację czasu, trudności z koncentracją, czytaniem, pisaniem oraz liczeniem. Trudności sprawia także zapamiętywanie informacji.

W badaniu Singh i wsp. wykazano, że dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko dalszego rozwoju zaburzeń poznawczych oraz zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Warto więc rozważyć modyfikację diety o zalecenia występujące w diecie śródziemnomorskiej. Rekomenduje się m.in duże spożycie warzyw, umiarkowane spożycie chudego nabiału (zabezpiecza to organizm przed niewystarczającą podażą wapnia), duże spożycie olejów roślinnych będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie oliwa z oliwek), duże spożycie ryb oraz chudego mięsa (zapewnia to odpowiednią podaż białka bez ryzyka dostarczenia zbyt dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu) oraz spożycie nasion roślin strączkowych.

Poleca się również wybieranie pełnoziarnistych produktów zbożowych jako źródła węglowodanów oraz nieprzetworzonych orzechów.

Pomocne w zachowaniu prawidłowych funkcji poznawczych mogą okazać się również nukleotydy. Nukleotydy mogą wpływać na aktywność neuronów, poprawiając w ten sposób pamięć i utrzymanie koncentracji przez dłuższy czas. Działają również przeciwzapalnie chroniąc mózg przed uszkodzeniami wytworzonymi przez przewlekły stan zapalny oraz przyczyniają się do zwiększenia poziomu acetylocholiny w mózgu, co może przyczyniać się do łatwiejszego procesu zasypiania oraz lepszej jakości snu.

Podsumowanie

  1. Osoby w wieku podeszłym są narażone na niedożywienie białkowo-energetyczne. W związku z tym należy zwrócić szczególną uwagę na wartość odżywczą diety w tej grupie osób.
  2. Pomocna może okazać się suplementacja nukleotydami w celu wsparcia mikroflory jelitowej, która odgrywa szczególną rolę w budowaniu odporności.
  3. Osoby w wieku podeszłym często cierpią na zaburzenia pamięci, które mogą być łagodzone dzięki suplementacji nukleotydami.