Zastosowanie nukleotydów dietetycznych u dzieci
Nukleotydy to związki organiczne, które są niezbędne we wszystkich żywych organizmach. Działają jako elementy budulcowe DNA i RNA, które zawierają całą naszą informację genetyczną. Nukleotydy odgrywają również kluczową rolę w metabolizmie i energii. Transportują energię w postaci ATP do zasilania różnych części komórki. Nukleotydy dietetyczne występują w wysokich stężeniach w mleku matki i są uważane za warunkowo niezbędne składniki odżywcze w okresie niemowlęcym. Przypuszcza się, że wysokie spożycie nukleotydów wyjaśnia niektóre korzyści z karmienia piersią w porównaniu z karmieniem mieszanką modyfikowaną i wspomaga wzrost niemowląt.
Poznaj nukleotydy dietetyczne polskiej marki NucleoCare – opracowane naukowo kompozycje najwyższej jakości składników wspierające organizm w szybszej odbudowie komórek odpornościowych i błony śluzowej jelit. Wypróbuj nowoczesną suplementację NucleoCare!
Nukleotydy w żywieniu niemowląt
Stężenie wolnych nukleotydów w mleku ludzkim jest także wyższe niż w mleku krowim. Ponieważ mleko krowie jest najczęściej używane do sporządzania preparatów mlecznych dla niemowląt, większość formuł jest uzupełnionych nukleotydami w celu zwiększenia stężenia do poziomu, który jest podobny do występującego w mleku ludzkim.
Praktyka ta jest uzasadniona badaniami, które wykazały, że niemowlęta, które otrzymały nukleotydy w swojej mieszance, były mniej narażone na biegunkę, a także lepiej reagowały na szczepienia, wytwarzając więcej przeciwciał i innych komórek odpornościowych.
Udokumentowano, także, iż niemowlęta urodzone w terminie, które miały poważne wewnątrzmaciczne opóźnienie wzrostu, miały lepszy wzrost nadrabiania, gdy nukleotydy były zawarte w ich preparatach mlecznych. Przyczyna lepszego wzrostu może być związane z poprawą funkcji odpornościowej, usprawnienie funkcji jelit i lepszy metabolizm kwasów tłuszczowych. Wykazano, że wszystkie te czynniki zależą od prawidłowej podaży nukleotydów. Dlatego prawdopodobnie zapotrzebowanie na nukleotydy jest większe u niemowląt i małych dzieci w porównaniu z dorosłymi. Nukleotydy są zatem warunkowo niezbędnymi składnikami odżywczymi dla niemowląt i starszych dzieci.
Rola nukleotydów w rozwoju jelit
Enterocyty, czyli komórki jelita cienkiego wraz z komórkami mózgowymi i szpikiem kostnym mają ograniczoną zdolność do syntetyzowania nukleotydów od nowa.
Komórki te są zatem zależne od nukleotydów pokarmowych, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego lub syntetyzowane przez inne komórki. Większość nukleotydów w diecie jest wchłanianych jako nukleozydy, a następnie są refosforylowane w enterocytach. Jest to stosunkowo wydajny proces i wchłanianie ponad 90% nukleotydów z diety. Jednak większość puryn jest metabolizowana do kwasu moczowego w komórkach jelita cienkiego i tylko niewielkie ilości pojawiają się w komórkach wątroby. Dlatego spożycie nukleotydów jest następstwem wzrostu ekspresji i aktywności enzymów zaangażowanych w funkcjonowanie metabolizmu. W przeciwieństwie do puryn, stosunkowo duże ilości dietetycznych pirymidyn są transportowane z enterocytów do żyły wrotnej wątroby. Nukleotydy dietetyczne wspomagają także wzrost i dojrzewanie komórek nabłonka jelitowego. Wykazano, że nukleotydy dietetyczne mogą potęgować tworzenie się białka śluzówkowego, zwiększając tym samym stężenie DNA i długość kosmków w jelicie cienkim. Rozwój przewodu pokarmowego bezpośrednio wpływa na stopień odżywienia dzieci oraz wchłanianie substancji odżywczych.
Rola nukleotydów w rozwoju i utrzymaniu układu odpornościowego
Czynniki dietetyczne odgrywają rolę w odpowiedzi przeciwciał na immunizację niemowląt. Niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym wzbogaconym nukleotydami lepiej reagowały na immunizację, o czym świadczy wzrost odpowiedzi humoralnych przeciwciał i zwiększone wytwarzanie cytokin.
Deprywacja nukleotydów spowodowała również spadek aktywności fagocytów oraz zahamowanie dojrzewania limfocytów, będących podstawą odpowiedzi odpornościowej swoistej.
W związku z tym istnieje zwiększone zapotrzebowanie na nukleotydy w okresach walki z infekcjami. Nukleotydy dietetyczne są potrzebne do sprawnego funkcjonowania układu odpornościowego u niemowląt i małych dzieci.
Podsumowanie
Wzbogacona w nukleotydy dieta zapewnia korzystne działanie biologiczne i wpływ na wczesny etap życia człowieka. Uzupełnienie odżywek dla niemowląt nukleotydami do poziomu zbliżonego, który znajduje się w mleku matki, jest szeroko stosowany. Ta praktyka jest dobrze udokumentowana ze względu na pozytywne reakcje nukleotydów na rozwój układu jelitowego i proliferacje komórek nabłonka jelitowego.
Oprócz udokumentowanego efektu nukleotydów na integralność enterocytów i kosmków jelitowych, ostatnie dowody sugerują również, że nukleotydy mają pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową. Włączenie nukleotydów dietetycznych spowoduje zatem zwiększone stężenie bakterii probiotycznych w przewodzie pokarmowym. To z kolei będzie zmniejszać stężenie bakterii chorobotwórczych dzięki wykluczeniu konkurencyjnemu. Połączone działanie nukleotydów w przewodzie pokarmowym to poprawa integralności jelit, co spowoduje lepsze wchłanianie składników odżywczych i poprawi florę mikrobiologiczną, która będzie przyczyniało się do zmniejszenia częstości występowania biegunek u niemowląt i dzieci.
Korzystny wpływ nukleotydów na rozwój i zdrowie układu odpornościowego jest dobrze udokumentowany. Układy humoralne i komórkowe mają osłabione funkcjonowanie u zwierząt karmionych dietą beznukleotydową. Niemowlęta i dzieci, które są zestresowane lub mają obniżoną odporność mogą mieć szczególne korzyści z odżywiania bogatego w nukleotydy.
Bibiliografia:
- Carver, J. D., B. Pimentel, W. I. Cox, and L. A. Barness. 1991. Dietary nucleotide effects upon immune function in infants. Pediatrics.
- Pickering, L. K., D. M. Granoff, J. R. Erickson, M. L. Masor, C. T. Cordle, J. P. Schaller, T. R. Winship, C. L. Paule, and M. D. Hilty. 1998. Modulation of the immune system by human milk and infant formula containing nucleotides. Pediatrics.
- Yu, V. Y. 1998. The role of dietary nucleotides in neonatal and infant nutrition. Sing. Med. J.
- Yamamoto, S., Wang, M. F., Adjei, A. A., & Ameho, C. K. 1997. Role of nucleosides and nucleotides in the immune system, gut reparation after injury, and brain function. Nutrition.
- Uauy, R., R. Quan, and A. Gil. 1994. Role of nucleotides in intestinal development and repair: Implications for infant nutrition
- Fanslow, W. C., A. D. Kulkarni, C. T. Van Buren, and F. B. Rudolph. 1988. Effect of nucleotide restriction and supplementation on resistance to experimental murine candidiasis. J. Parenter. Enteral. Nutr.