Nukleotydy w mleku modyfikowanym

Kobiece mleko, to pokarm, który w pełni zaspokaja potrzeby dojrzewającego organizmu. Ponadto skład mleka mamy – zmienia się w zależności od wieku niemowlęcia, a nawet … od pory karmienia! To właśnie wyjątkowość mleka mamy sprawia, że wszelkie instytucje oraz organizacje rekomendują karmienie piersią jako niepodważalnie najlepszy sposób żywienia małego dziecka. WHO zaleca, aby do 6 miesiąca życia – niemowlę było karmione wyłącznie piersią. W związku z tym – rodzice, karmiący dziecko mlekiem modyfikowanym, niejednokrotnie zadają sobie pytanie, czy ich pociecha otrzymuje wszystko co najważniejsze do zapewnienia jej prawidłowego rozwoju?

Poznaj nukleotydy dietetyczne polskiej marki NucleoCare – opracowane naukowo kompozycje najwyższej jakości składników wspierające organizm w szybszej odbudowie komórek odpornościowych i błony śluzowej jelit. Wypróbuj nowoczesną suplementację NucleoCare!

Dlaczego mleko mamy jest tak unikalne?

Mleko kobiece zawiera istotne składniki odżywcze, które tworzą wyjątkową kompozycję, z uwagi na to, że występują razem – w odpowiedniej ilości i proporcji.  Pojedyncze składniki mleka – nie wsparłyby organizmu malucha w takim stopniu, w jakim robią to w dokładnie tej (naturalnie występującej) kombinacji. O jakich składnikach mowa?

  1. Składniki mineralne i witaminy – dbają o prawidłowy rozwój dziecka, funkcjonowanie narządów, a także budowę kości i zębów.
  2. Węglowodany – w mleku kobiecym głównym składnikiem jest cukier mleczny – czyli laktoza – wspierająca wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza z przewodu pokarmowego niemowlęcia.
  3. Tłuszcze – główne źródło energii, ważne dla rozwoju mózgu i wzroku – przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Niemowlę potrzebuje aż 8 razy więcej tłuszczów na kg masy ciała niż osoba dorosła!
  4. Oligosacharydy – w mleku kobiecym wyróżniamy ponad 1000 krótko- i długołańcuchowych oligosacharydów – stymulują wzrost i aktywność pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym dziecka.
  5. Nukleotydy – stymulują produkcję przeciwciał i zwiększają aktywność komórek walczących z drobnoustrojami – tym samym wspierają odporność malucha.
  6. Hormony, enzymy, przeciwciała – istotne elementy, wspierające dziecko, na każdym etapie jego rozwoju. W mleku mamy znajduje się szereg enzymów – między innymi: enzymy lipolityczne, proteolityczne, amylaza, lizozym czy laktoferyna.

Czy zatem mleko modyfikowane jest w stanie zastąpić mleko mamy?

Niejednokrotnie zdarza się jednak tak, iż karmienie piersią z różnych przyczyn nie jest możliwe. Czy wówczas rodzice mogą być spokojni, że ich dziecko otrzyma wszystko – co najważniejsze, aby zapewnić jej prawidłowy rozwój i zdrowie, wybierając mleko modyfikowane? Tak. Natomiast, trzeba mieć na uwadze, że przy każdej zmianie sposobu żywienia dziecka, należy skonsultować temat z pediatrą. Na co wówczas należy zwrócić szczególną uwagę? Przede wszystkim na kompozycję jego składników – aby była jak najbardziej zbliżona do mleka matki.

Co znajduje się w mleku modyfikowanym?

Składy mleka modyfikowanego dostępnego na rynku różnią się przede wszystkim w zależności od producenta i kraju – w którym są produkowane. Natomiast – najczęściej są to mieszanki tworzone na bazie odtłuszczonego mleka krowiego z dodatkiem emulgatorów i stabilizatorów – dzięki którym możliwe zostaje połączenie wody i oleju podczas przygotowania pokarmu dla dziecka. Ponadto znajdziemy w nich: laktozę. oleje roślinne (słonecznikowy/ rzepakowy/ kokosowy/ sojowy), kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, aminokwasy i enzymy, nukleotydy,  a także – w niektórych mieszankach – probiotyki i prebiotyki. Nieco odmiennym składem mogą wyróżniać się mieszanki na bazie mleka koziego, sojowe lub hipoalergiczne.

Dlaczego zwykłe mleko krowie nie jest odpowiednie dla niemowlęcia?

Skład mleka krowiego znacząco różni się od składu mleka kobiecego – w związku z czym, podczas produkcji mieszanki – jest modyfikowany tak, aby jak najbardziej zbliżyć go do mleka mamy. Ponadto uzupełniany jest o wspomniane wyżej składniki. Niestety do tej pory nie udało się wyprodukować preparatu stuprocentowo odwzorowującego mleko kobiece – dlatego niewątpliwie – mleko mamy jest najlepszym pokarmem dla dziecka. Zwłaszcza w początkowej fazie jego rozwoju.  

Jaką rolę pełnią nukleotydy w mleku modyfikowanym?

Nukleotydy jako podstawowe składniki budulcowe (składowe kwasów nukleinowych DNA i RNA) – stanowią niezbędny element powstawania i rozwoju nowych komórek. Wspierają również funkcjonowanie układu odpornościowego – stymulując produkcję przeciwciał i komórek walczących z drobnoustrojami, a także wpływając na zwiększenie pożytecznych bakterii w jelitach. To niesamowicie istotne elementy mleka matki, które powinny znaleźć się również w mleku modyfikowanym. W mieszankach mlecznych wytwarzane są w procesie hydrolizy drożdży. Nie bez powodu nukleotydy nazywa się „budulcem ciągłości życia” – to właśnie one tworzą nasz unikalny nośnik informacji genetycznej. Badania wykazały, że dzieci przyjmujące preparaty dla niemowląt bogate w nukleotydy, rozwijają się lepiej i utrzymują zdrowszy układ odpornościowy.

Na co zwracać szczególną uwagę podczas wyboru mleka modyfikowanego?

W mlekach modyfikowanych dostępnych na rynku, można również znaleźć składniki, które niekoniecznie cieszą się dobrą opinią i budzą kontrowersję wśród rodziców. O jakich składnikach mowa?

  • olej palmowy – składnik ten w mleku modyfikowanym stanowi źródło kwasu palmitynowego (znajdującego się w mleku matki). W badaniach wykazano, że olej palmowy podawany wraz z mlekiem modyfikowanym, może przyczyniać się do wystąpienia zaparć u maluszka. Na rynku pojawia się jednak coraz więcej mieszanek – niezawierających tego składnika.
  • maltodekstryna – wysoce przetworzony produkt – wytwarzany z kukurydzy, ryżu, pszenicy, lub skrobi ziemniaczanej – stosuje się ją głównie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym jako środek zagęszczający. Mimo, że została uznana jako bezpieczny dodatek do żywności – jej wysoki indeks glikemiczny i wpływ na osłabienie flory bakteryjnej (co za tym idzie układu odpornościowego) – pozostawia ją na liście składników dyskusyjnych.
  • lecytyna sojowa – jest to składnik kontrowersyjny, natomiast nie ma podstaw ku temu, aby się go obawiać – zwłaszcza w ilości, w której występuje w mleku modyfikowanym. Lecytyna jest częstym dodatkiem do żywności, kosmetyków czy napojów. W mleku modyfikowanym odpowiada za wiązanie składników mleka.
  • syrop glukozowy – jest rodzajem cukru, który najczęściej dodaje się do produktów spożywczych w celu zwiększenia ich gęstości lub dosłodzenia – najczęściej składnik ten występuje w preparatach dla niemowląt, które nie mogą spożywać zwykłego mleka modyfikowanego – np. przy alergii na białka mleka krowiego. 

Warto natomiast szukać mieszanek, które zawierają w składzie dodatkowo bakterie probiotyczne i nukleotydy – składniki wspierające rozwój dziecka – jak zostało wspomniane wyżej – elementy te nie znajdują się w każdym mleku modyfikowanym, a stanowią jego kompletne uzupełnienie.

Podsumowanie

Mleko matki jest pokarmem kompletnym i w pełni zaspokajającym potrzeby rozwijającego się organizmu. Zawiera wszelkie najistotniejsze dla jego rozwoju składniki – w unikalnej ilości i kompozycji. Bezsprzecznie – pozostaje najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia. Ponadto pełni ważną funkcję ochronną, ogranicza ryzyko występowania biegunki, nieżytu żołądka, infekcji, przeziębienia czy grypy. Dzieci karmione piersią wykazują w dodatku mniejsze narażenie na otyłość, cukrzycę typu 1 i 2. Jeśli natomiast z jakiegoś powodu – kobieta nie może karmić piersią – należy skonsultować się z pediatrą, w celu dobrania najlepszego preparatu dla swojego dziecka. Warto aby był on zasobny w cenne składniki, takie jak bakterie probiotyczne i nukleotydy.

Bibliografia:

  1. Lönnerdal B. Nutritional and physiologic significance of human milk proteins. Am J Clin Nutr. 2003;77(6):1537S-1543S.
  2. Michaelsen KF, Greer FR. Protein needs early in life and long-term health. Am J Clin Nutr. 2014;99(3):718S-722S.
  3. Beck KL et al. Comparative Proteomics of Human and Macaque Milk Reveals Species-Specific Nutrition during Postnatal Development. J Proteome Res. 2015;14(5):2143-2157.
  4. Olej palmowy w mlekach modyfikowanych – stanowisko Komitetu ds. Żywienia ESPGHAN J. Sarnecki
  5. EFSA highlights high levels of suspected carcinogen in baby formula, W. Chu, https://www.foodnavigator.com/Article/2016/05/04/EFSA-highlights-high-levels-of-suspected-carcinogen-in-baby-formula