Kobiece mleko, to pokarm, który w pełni zaspokaja potrzeby dojrzewającego organizmu. Ponadto skład mleka mamy - zmienia się w zależności od wieku niemowlęcia, a nawet … od pory karmienia! To właśnie wyjątkowość mleka mamy sprawia, że wszelkie instytucje oraz organizacje rekomendują karmienie piersią jako niepodważalnie najlepszy sposób żywienia małego dziecka. WHO zaleca, aby do 6 miesiąca życia - niemowlę było karmione wyłącznie piersią. W związku z tym - rodzice, karmiący dziecko mlekiem modyfikowanym, niejednokrotnie zadają sobie pytanie, czy ich pociecha otrzymuje wszystko co najważniejsze do zapewnienia jej prawidłowego rozwoju?
Mleko kobiece zawiera istotne składniki odżywcze, które tworzą wyjątkową kompozycję, z uwagi na to, że występują razem - w odpowiedniej ilości i proporcji. Pojedyncze składniki mleka - nie wsparłyby organizmu malucha w takim stopniu, w jakim robią to w dokładnie tej (naturalnie występującej) kombinacji. O jakich składnikach mowa?
Niejednokrotnie zdarza się jednak tak, iż karmienie piersią z różnych przyczyn nie jest możliwe. Czy wówczas rodzice mogą być spokojni, że ich dziecko otrzyma wszystko - co najważniejsze, aby zapewnić jej prawidłowy rozwój i zdrowie, wybierając mleko modyfikowane? Tak. Natomiast, trzeba mieć na uwadze, że przy każdej zmianie sposobu żywienia dziecka, należy skonsultować temat z pediatrą. Na co wówczas należy zwrócić szczególną uwagę? Przede wszystkim na kompozycję jego składników - aby była jak najbardziej zbliżona do mleka matki.
Składy mleka modyfikowanego dostępnego na rynku różnią się przede wszystkim w zależności od producenta i kraju - w którym są produkowane. Natomiast - najczęściej są to mieszanki tworzone na bazie odtłuszczonego mleka krowiego z dodatkiem emulgatorów i stabilizatorów - dzięki którym możliwe zostaje połączenie wody i oleju podczas przygotowania pokarmu dla dziecka. Ponadto znajdziemy w nich: laktozę. oleje roślinne (słonecznikowy/ rzepakowy/ kokosowy/ sojowy), kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, aminokwasy i enzymy, nukleotydy, a także - w niektórych mieszankach - probiotyki i prebiotyki. Nieco odmiennym składem mogą wyróżniać się mieszanki na bazie mleka koziego, sojowe lub hipoalergiczne.
Skład mleka krowiego znacząco różni się od składu mleka kobiecego - w związku z czym, podczas produkcji mieszanki - jest modyfikowany tak, aby jak najbardziej zbliżyć go do mleka mamy. Ponadto uzupełniany jest o wspomniane wyżej składniki. Niestety do tej pory nie udało się wyprodukować preparatu stuprocentowo odwzorowującego mleko kobiece - dlatego niewątpliwie - mleko mamy jest najlepszym pokarmem dla dziecka. Zwłaszcza w początkowej fazie jego rozwoju.
Nukleotydy jako podstawowe składniki budulcowe (składowe kwasów nukleinowych DNA i RNA) - stanowią niezbędny element powstawania i rozwoju nowych komórek. Wspierają również funkcjonowanie układu odpornościowego - stymulując produkcję przeciwciał i komórek walczących z drobnoustrojami, a także wpływając na zwiększenie pożytecznych bakterii w jelitach. To niesamowicie istotne elementy mleka matki, które powinny znaleźć się również w mleku modyfikowanym. W mieszankach mlecznych wytwarzane są w procesie hydrolizy drożdży. Nie bez powodu nukleotydy nazywa się „budulcem ciągłości życia” - to właśnie one tworzą nasz unikalny nośnik informacji genetycznej. Badania wykazały, że dzieci przyjmujące preparaty dla niemowląt bogate w nukleotydy, rozwijają się lepiej i utrzymują zdrowszy układ odpornościowy.
W mlekach modyfikowanych dostępnych na rynku, można również znaleźć składniki, które niekoniecznie cieszą się dobrą opinią i budzą kontrowersję wśród rodziców. O jakich składnikach mowa?
Warto natomiast szukać mieszanek, które zawierają w składzie dodatkowo bakterie probiotyczne i nukleotydy - składniki wspierające rozwój dziecka - jak zostało wspomniane wyżej - elementy te nie znajdują się w każdym mleku modyfikowanym, a stanowią jego kompletne uzupełnienie.
Mleko matki jest pokarmem kompletnym i w pełni zaspokajającym potrzeby rozwijającego się organizmu. Zawiera wszelkie najistotniejsze dla jego rozwoju składniki - w unikalnej ilości i kompozycji. Bezsprzecznie - pozostaje najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia. Ponadto pełni ważną funkcję ochronną, ogranicza ryzyko występowania biegunki, nieżytu żołądka, infekcji, przeziębienia czy grypy. Dzieci karmione piersią wykazują w dodatku mniejsze narażenie na otyłość, cukrzycę typu 1 i 2. Jeśli natomiast z jakiegoś powodu - kobieta nie może karmić piersią - należy skonsultować się z pediatrą, w celu dobrania najlepszego preparatu dla swojego dziecka. Warto aby był on zasobny w cenne składniki, takie jak bakterie probiotyczne i nukleotydy.
Bibliografia: