Nukleotydy w mleczku pszczelim

Mleczko pszczele to naturalny, pszczeli produkt, wykazujący mnóstwo dobroczynnych właściwości. Zdecydowanie częściej słyszymy o nim jesienią i zimą … i to nie bez powodu! Ponadto mówi się o nim jako o suplemencie młodości, długowieczności i płodności. Mleczko pszczele nie jest produkowane w dużych ilościach, więc najczęściej występuje tylko jako dodatek do miodu lub w postaci kapsułek. Dziś zdradzimy przy jakich dolegliwościach warto zwrócić na niego szczególną uwagę i co tak naprawdę odpowiada za jego dobroczynne działanie.

Poznaj nukleotydy dietetyczne polskiej marki NucleoCare – opracowane naukowo kompozycje najwyższej jakości składników wspierające organizm w szybszej odbudowie komórek odpornościowych i błony śluzowej jelit. Wypróbuj nowoczesną suplementację NucleoCare!

Czym jest mleczko pszczele?

Mleczko pszczele to substancja produkowana przez pszczoły robotnice. Służy ona do karmienia larw pszczół przez pierwsze 3 dni życia. Naturalne mleczko pszczele ma charakterystyczną żółtą barwę, a konsystencją przypomina galaretkę. Jego smak zależny jest przede wszystkim od rodziny pszczół, okresu zbiorów, a także szerokości geograficznej. Najczęściej jednak mleczko nie jest tak słodkie, jak miód, natomiast można w nim wyczuć nuty goryczy i kwaskowy posmak. Cenne właściwości mleczka zauważono nawet podczas obserwacji pszczół – królowa, która jest karmiona wyłącznie tą substancją żyje nawet 40 razy dłużej niż pozostałe pszczoły. U robotnic i trutni, które karmione są mleczkiem tylko przez pierwsze 3 dni życia – wzrasta masa ciała o ok.1000 razy.

Z czego składa się mleczko pszczele?

Mleczko pszczele to bogate źródło substancji odżywczych (dostarcza ich około 150). Jego skład jest zmienny i różni się w zależności od wielu czynników, natomiast w 65% składa się głównie z wody. Pozostałe to: białka, lipidy, węglowodany, związki mineralne i substancje organiczne. Na szczególną uwagę zasługują również nukleotydy. Ponadto znajdziemy w nim wiele cennych witamin i minerałów – takich jak: witaminy z grupy B, witamina C, D, żelazo, wapń, fosfor, aminokwasy czy acetylocholinę.

Nukleotydy w mleczku pszczelim

W mleczku pszczelim zidentyfikowano kilka składników nukleotydowych (w największych ilościach adenozynomonofosforan (AMP) i inozynomonofosforan (IMP), natomiast w zdecydowanie mniejszych – adenozynotrifosforan (ATP) i adenozynodifosforan (ADP)). W trakcie przechowywania cenne właściwości nukleotydów spadają aż o około 30% w porównaniu do produktu świeżego. Istotnego odkrycia dokonali badacze japońscy. Wyizolowali z mleczka pszczelego N1-tlenek adenozynomonofosforanu (N1-tlenek AMP), który występował wraz z innymi nukleotydami (ATP, ADP i AMP). Z badań chromatograficznych można wnioskować, że stanowi on około 30% ilości AMP analizowanego mleczka pszczelego. Niezwykły w tym odkryciu jest fakt, że nukleotyd o tej budowie poza mleczkiem pszczelim nie został dotąd zidentyfikowany w żadnym innym produkcie pochodzenia naturalnego.

Właściwości mleczka pszczelego

Mleczko pszczele posiada wiele cennych właściwości. Warto zwrócić na nie szczególną uwagę zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dlaczego?

  • wspaniale wzmacnia układ odpornościowy,
  • wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwdrożdżakowe,
  • wspiera kondycję psychiczną, poprawia pamięć i koncentrację,
  • korzystnie wpływa na układ krążenia i serce,
  • poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, reguluje procesy przemiany materii.

 

Substancja ta okazuje się również wspaniałym wsparciem dla kobiet, ponieważ:

  • stymuluje owulację i wspiera płodność,
  • działa pobudzająco na laktację,
  • łagodzi dolegliwości towarzyszące menopauzie,
  • łagodzi dolegliwości towarzyszące miesiączkowaniu,
  • nawilża i regeneruje skórę, a także zwiększa produkcję kolagenu.

Wpływ nukleotydów na działanie lecznicze mleczka pszczelego

Na podstawie szeregu właściwości biologicznych nukleotydów można stwierdzić, że w znacznym stopniu wpływają one na prozdrowotne działanie mleczka pszczelego. Wyróżniają się bowiem właściwościami immunostymulującymi, wspierają odporność fizyczną i psychiczną, regulują pracę układu pokarmowego (wspierają odbudowę tkanki jelitowej i wpływają na florę jelitową), a ponadto odpowiadają za regenerację wątroby i metabolizm lipidów.

Suplementacja mleczka pszczelego

Przyjmowanie mleczka pszczelego okazuje się szczególnie korzystnym rozwiązaniem w przypadku wsparcia procesu leczenia chorób takich jak m.in.:

  • anemia,
  • arytmia serca,
  • zaburzenia krzepnięcia krwi,
  • astma oskrzelowa,
  • choroba wrzodowa żołądka,
  • przewlekłe zaparcia,
  • marskość wątroby,
  • krwotoki pochodzenia naczyniowego.

Ponadto mleczko pszczele (z uwagi na dużą liczbę substancji aktywnych) można stosować profilaktycznie. Wspaniale wpływa na psychikę, wspomaga pamięć i koncentrację – stanowi idealne wsparcie zwłaszcza dla osób pracujących umysłowo. Produkt wykazuje również korzystny wpływ na wzrok, wspiera proces regeneracji mięśni – co czyni go preparatem polecanym także sportowcom i jest uznawane za naturalny środek dopingujący. Z jego dobroczynnych właściwości z powodzeniem mogą korzystać osoby niedożywione, starsze, a także małe dzieci –  mleczko pszczele poprawia bowiem apetyt i wspiera procesy trawienia. Oczywiście w przypadku jakiejkolwiek suplementacji – należy ją najpierw skonsultować z lekarzem.

Mleczko pszczele – dawkowanie

Zaleca się, aby mleczko pszczele było przyjmowane na 20-30 minut przed pierwszym posiłkiem (na czczo). Kuracja powinna trwać minimum 2-3 tygodnie, do dwóch miesięcy. Można ją powtórzyć dwa lub trzy razy w roku. W przypadku osób dorosłych zalecana dawka to 0,5-1 g czystego mleczka pszczelego (u dzieci – połowę mniej). Najlepiej przyjmować je umieszczając bezpośrednio pod językiem i odczekać do całkowitego wchłonięcia. Można również stosować suplementację w kapsułkach.

Mleczko pszczele – przeciwwskazania

Mimo szeregu wspaniałych właściwości, znajdują się osoby, dla których suplementacja mleczkiem pszczelim będzie przeciwwskazana. Nie powinny z niego korzystać osoby w chorobie Addisona, oraz oczywiście osoby posiadające alergię na ten składnik. Jeśli po spożyciu mleczka pojawią się takie objawy, jak biegunka, wymioty czy bóle brzucha, należy niezwłocznie je odstawić. Natomiast nie powinno niepokoić nas występujące w pierwszych kilku dniach – uczucie znużenia i senności – powinno ono samoistnie ustąpić.

Podsumowanie

  1. Mleczko pszczele to substancja produkowana przez pszczoły robotnice.
  2. Posiada szereg cennych właściwości, warto po nie sięgnąć zwłaszcza jesienią i zimą.
  3. Istotnym składnikiem mleczka pszczelego są nukleotydy. To właśnie między innymi dzięki nim mleczko pszczele jest tak wartościowym produktem.
  4. W mleczku pszczelim występuje wyjątkowy nukleotyd – nie został on dotąd zidentyfikowany w żadnym innym produkcie pochodzenia naturalnego.
  5. Mleczko pszczele w formie suplementacji występuje w postaci kapsułek, płynu lub jako dodatek do miodu.
  6. Pomimo szeregu jego cennych właściwości po mleczko pszczele nie powinny sięgać osoby z chorobą Addisona, oraz osoby uczulone lub posiadające nietolerancję na ten składnik.

Bibliografia:

  1. Kędzia B, Hołderna-Kędzia E. Mleczko pszczele. Pozyskiwanie, skład chemiczny, właściwości biologiczne, działanie lecznicze. Humana Divinis, Toruń 2013.
  2. Wu L, Chen L, Selraraj JN i wsp. Identification of the distribution of adenosine phosphates, nucleosides and  nucleobases in royal jelly. Food Chem 2015; 173:1111-8.
  3. Kalkurni AD, Rudolph B, Van Buren CT. The role of dietary sources of nucleotides in immune function: a review. J Nutr 1994; 124:142S.
  4. Tsujinaka T, Kishibuchi M, Iijima S i wsp. Nucleotides and intestine. J Parenter Enter Nutr 1999; 23:S74-7.
  5. Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd Lek PZWL, Warszawa 2007.