Nukleotydy w celiakii

Nukleotydy jako podstawowe elementy budulcowe organizmu odpowiadają za szereg procesów zachodzących w naszym ciele. Nie bez powodu nazywa się je “podstawą naszego życia”. To właśnie dzięki nim zachodzą procesy wzrostu i rozwoju nowych komórek, regeneracji tkanek, czy budowania odporności. W jaki sposób natomiast nukleotydy wspierają organizm w chorobach autoimmunologicznych, w tym – celiakii?  

Poznaj nukleotydy dietetyczne polskiej marki NucleoCare – opracowane naukowo kompozycje najwyższej jakości składników wspierające organizm w szybszej odbudowie komórek odpornościowych i błony śluzowej jelit. Wypróbuj nowoczesną suplementację NucleoCare!

Czym jest celiakia?

Celiakia to trwająca całe życie choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. Choroba obejmuje jelito cienkie i polega na trwałej nietolerancji glutenu. Czynnikiem etiologicznym choroby jest gliadyna – czyli rozpuszczalna w alkoholu frakcja glutenu. Osoby predysponowane genetycznie do celiakii doświadczają negatywnego działania gliadyny w postaci procesów zwyrodnieniowych w jelicie cienkim. W konsekwencji nawet niewielkie ilości glutenu prowadzą do wystąpienia uciążliwych objawów. Aby choroba się rozwinęła muszą jednak pojawić się 3 czynniki: genetyczny (odpowiedni zestaw genów), egzogenny (spożycie glutenu z diety) oraz endogenny (wystąpienie charakterystycznego enzymu przekształcającego aminokwasy zawarte w żywności).

Objawy celiakii

Do najbardziej powszechnych objawów zaliczamy biegunkę, wzdęcia, bóle brzucha, niedokrwistość, osłabienie. Natomiast objawy bywają na tyle niespecyficzne, że można je pomylić chociażby z grypą jelitową, refluksem, czy innymi stanami zapalnymi w obrębie układu pokarmowego. Z początku choroba może też przybierać przebieg bezobjawowy i ujawnić się dopiero po kilku latach. Dlatego kluczowym jest jak najszybsze zdiagnozowanie – jeśli zauważymy jakiekolwiek z niepokojących objawów.


Poznaj nukleotydy dietetyczne od Norsa Pharma – unikalne kompozycje najwyższej jakości składników wspierające organizm w szybszej odbudowie komórek odpornościowych. Wesprzyj swój organizm od wewnątrz!


Diagnostyka celiakii

Istotnym jest, aby nie wykluczać glutenu na własną rękę zanim lekarz nie zleci odpowiednich badań. Minimum na 6 tygodni przed badaniem diagnozującym należy spożywać przynajmniej jeden posiłek dziennie zawierający gluten. Ponadto lekarz po przeprowadzeniu dokładnego wywiadu zleci najpewniej dodatkowe badania: krwi, endoskopię, badania genetyczne. Dopiero wówczas można potwierdzić lub wykluczyć celiakię.

Postacie celiakii

Celiakia może przybierać różne formy w zależności od postaci. W związku z tym możemy dostrzec również różne jej objawy.

  1. Postać klasyczna celiakii – ujawnia się głównie u małych dzieci – szacunkowo obejmuje 30% przypadków choroby. Objawia się głównie bólami brzucha, wzdęciami i przewlekłą biegunką.
  2. Postać zaniedbana celiakii – mówimy o niej wówczas, kiedy pomimo rozpoznanej diagnozy – pacjent nie przestrzega zaleceń żywieniowych (np. nie eliminuje glutenu). Wówczas mogą pojawić się poważniejsze powikłania, takie jak zaburzenia wzrostu, niedobór masy ciała, czy zaburzenia układu kostnego. Zwiększa się ryzyko wystąpienia niedoborów: białka, czy witamin i minerałów, a także zaburzenia dojrzewania płciowego.
  3. Postać nietypowa celiakii – jej objawy są najbardziej niespecyficzne. Pacjenci najczęściej nie zdają sobie sprawy z tego, że choroba dotyczy układu pokarmowego z uwagi na to, że dolegliwości mogą być pozornie z nim niezwiązane. Pojawiają się: przewlekłe zmęczenie, zapalenie stawów czy osteoporoza, migreny, niedokrwistość, a nawet depresja. Ten rodzaj celiakii najczęściej idzie w parze z innymi chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak: cukrzyca typu I, reumatoidalne zapalenie stawów czy toczeń.
  4. Późno ujawniająca się postać celiakii – w tej sytuacji choroba najczęściej ujawnia się przypadkowo – po pojawieniu się  czynnika wyzwalającego, takiego jak infekcja, ciąża, czy silny stres. W tym wariancie charakterystyczne jest pojawienie się zmian skórnych w postaci grudek i pęcherzyków (choroba Duhringa) – zmiany te ustępują po usunięciu glutenu z diety.

 Biorąc pod uwagę różnorodność objawów – w zależności od wariantu choroby – wszelkie niepokojące zmiany powinny skłonić nas do wizyty u lekarza.

Gluten – gdzie go znajdziemy?

Warto obserwować swój organizm po spożyciu produktów z glutenem. Ten znajdziemy w naprawdę dużej ilości produktów spożywczych. Wszędzie tam gdzie składnikiem jest pszenica, żyto. owies lub jęczmień – obecny jest gluten. Producenci żywności dodają ziarna zbóż niemal wszędzie – w związku z tym wyeliminowanie go z diety wymaga dużej ilości cierpliwości i skrupulatności,  zwłaszcza w czytaniu etykiet. Niemniej jednak w przypadku pozytywnej diagnozy – jest to kwestia konieczna. Wówczas należy unikać pieczywa, kasz, makaronów, ciasteczek, sosów i zup zaprawianych mąką, piwa, kawy zbożowej, czy nawet wódki żytniej. Ponadto trzeba również uważać na produkty mleczne o niskiej zawartości cukru, produkty zawierające białka roślinne i skrobię modyfikowaną, słodzidła (choć np. słód kukurydziany nie zawiera glutenu), sery, wędliny, gumy do żucia, kostki bulionowe czy chipsy. Niektóre leki również mogą zawierać gluten. Podsumowując – należy uważnie czytać etykiety.

Leczenie celiakii

Podstawą leczenia celiakii jest ścisła eliminacja glutenu z diety przez całe życie. Już po kilku tygodniach takiej diety można zauważyć pozytywne rezultaty – śluzówka jelita ulega zagojeniu. Po kilku miesiącach natomiast znikają również charakterystyczne dla celiakii przeciwciała. Kiedy celiakia zostanie rozpoznana pacjenci zwykle kierowani są do poradni dietetycznej, w której uzyskują wskazówki na temat tego, jakich produktów unikać i na co zwracać uwagę. Mimo tego, że celiakia jest chorobą, która zostaje z nami całe życie, odpowiednie nawyki żywieniowe i ścisła dieta są w stanie doprowadzić do eliminacji uciążliwych objawów i uzyskania dobrego samopoczucia. W tym przypadku odstępstwa od diety nie są wskazane, a spożycie chociażby jednego posiłku zawierającego gluten może spowodować nawrót dolegliwości.

Jak nukleotydy mogą pomóc w celiakii?

Oprócz podstawy jaką jest ścisła dieta, warto zwrócić uwagę na dodatkowe elementy mogące wesprzeć organizm w przywróceniu mu dobrego samopoczucia i wygaszeniu stanu zapalnego. Wycieńczony chorobą organizm – zwłaszcza kiedy niezdiagnozowana trwała długi czas – z pewnością będzie potrzebował dodatkowego wsparcia. Dietetyk lub lekarz może zalecić uzupełniającą suplementację. Nieocenionym wsparciem okazują się tutaj również nukleotydy dietetyczne. Warto rozważyć włączenie ich do swojej codziennej diety z kilku powodów.

  1. Wesprą regenerację błony śluzowej jelita, wspierając rozwój pożytecznej mikrobioty i wygaszenie stanu zapalnego.
  2. Wspomogą regenerację osłabionego chorobą organizmu – między innymi podnosząc poziom immunoglobuliny IgA oraz limfocytów T.
  3. Mogą przyczynić się do rozwoju kosmków jelitowych i zagojenia ran w obrębie jelit.
  4. Mogą korzystnie wpływać na funkcjonowanie enterocytów – komórek jelita cienkiego, które z pewnością będą potrzebowały dodatkowego wsparcia.
  5. Mają pozytywny wpływ na leczenie biegunek – które są jednym z najpowszechniejszych objawów w przypadku celiakii.
  6. Działają wspierająco na przywrócenie dobrego samopoczucia.

Suplementacja nukleotydami może okazać się pomocna nie tylko w przypadku celiakii, ale także w częstej tzw. nieceliakalnej nadwrażliwość na gluten.


Poznaj nukleotydy dietetyczne od Norsa Pharma – unikalne kompozycje najwyższej jakości składników wspierające organizm w szybszej odbudowie komórek odpornościowych. Wesprzyj swój organizm od wewnątrz!


Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten a nukleotydy dietetyczne

W przypadku celiakii warto również wspomnieć o nieceliakalnej wrażliwości na gluten. Szacuje się, że problem ten może dotyczyć aż 8-10% społeczeństwa.  Co warte podkreślenia, dane naukowe pokazują, że nie jest to problem wymyślony na potrzeby marketingu. Objawy tego schorzenia mogą łudząco przypominać celiakię, natomiast badania jej nie wykazują. Choroba również może objawiać się złym samopoczuciem, zmęczeniem i symptomami ze strony układu pokarmowego. W tym przypadku dieta bezglutenowa również może przynieść pozytywne rezultaty przyczyniając się do złagodzenia objawów. Ponadto badania wskazują, że u niektórych osób korzystnie może zadziałać również dieta FOODMAP. Jest to sposób żywienia, który polega na ograniczeniu produktów bogatych w cukry (łatwo fermentujących w jelitach). Dieta jest podzielona na etapy o określonym czasie trwania, a w pierwszym z nich eliminuje się produkty niewskazane. Należą do nich np. cebula, czosnek, soczewica, suszone owoce, gruszki, jabłka, brzoskwinie, morele, nasiona roślin strączkowych, twaróg, mleko skondensowane, czy produkty pszenne. Głównym zadaniem diety FOODMAP jest zapobieganie objawom takim jak wzdęcia, skurcze, czy biegunka.

Suplementacja nukleotydami przy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten może być wskazana ze względu na korzystny wpływ na regenerację kosmków jelitowych i gojenie ran w obrębie jelit.

Każdą suplementację warto rozważyć z prowadzącym lekarzem i/lub dietetykiem.

Podsumowanie

  1. Celiakia to trwająca całe życie choroba o podłożu autoimmunologicznym.
  2. Najpowszechniejszymi objawami celiakii są: zaburzenia ze strony układu pokarmowego – biegunka, wzdęcia, bóle brzucha, osłabienie, problemy z koncentracją.
  3. Diagnostyka celiakii opiera się na zleconych przez lekarza badaniach.
  4. Po potwierdzeniu choroby – należy wprowadzić ścisłą dietę bezglutenową.
  5. Celiakia jest chorobą trwającą całe życie, a jej leczenie polega na wykluczeniu glutenu i łagodzeniu objawów.
  6. Gluten znajdziemy w wielu produktach spożywczych, dlatego należy uważnie czytać etykiety.
  7. Nieocenionym wsparciem w przypadku celiakii okazują się również nukleotydy – wspierające wycieńczony przez chorobę organizm i łagodzące powstałe w jelitach stany zapalne.
  8. Proces leczenia celiakii należy poprzedzić odpowiednimi badaniami i po jej potwierdzeniu ściśle przestrzegać zaleceń lekarza i dietetyka.

Bibliografia:

  1. Coeliac disease: where are we in 2014?” K. Kenrick. A.S. Day, AFP Immunology, October 2014, dostęp on-line
  2. “Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCNG) – choroba ponownie odkryta” K.Hozyasz, Family Medicine & Primary Care Review 2016; 18, 1: 79–83, dostęp on-line
  3. Edyta Santorek-Strumiłło: Celiakia. W: Medycyna praktyczna dla pacjentów. Gastrologia [on-line]. Medycyna Praktyczna.
  4. Scanlon SA, Murray JA, Update on celiac disease – etiology, differential diagnosis, drug targets, and management advances. Gastroenterol Clin Exp. 2011.; 4: 297-311.
  5. Geboes K, Geboes KP, Diagnosis and treatment of coeliac disease. F1000 Med Rep. 2009; 1: 32.
  6. Van Buren CT (1994). Rola nukleotydów w żywieniu dorosłych. Journal of Nutrition. 124: 160-164.