Jak nukleotydy dietetyczne wpływają na Twoje ciało?
Nukleotydy to jedne z ważniejszych jednostek budulcowych naszego organizmu. Są odpowiedzialne za szereg zachodzących w nim procesów, między innymi za produkcję nowych komórek – co jest niezwykle istotne zwłaszcza w czasie choroby, w sytuacji odczuwania silnego napięcia czy niedożywienia. Jakie jeszcze właściwości mają nukleotydy i jak wpływają na Twoje ciało?
Poznaj nukleotydy dietetyczne polskiej marki NucleoCare – opracowane naukowo kompozycje najwyższej jakości składników wspierające organizm w szybszej odbudowie komórek odpornościowych i błony śluzowej jelit. Wypróbuj nowoczesną suplementację NucleoCare!
Czym są nukleotydy?
Niejednokrotnie wspominaliśmy już czym są nukleotydy, natomiast warto raz jeszcze przypomnieć – zwłaszcza jeśli być może trafiłeś na artykuł o tych składnikach po raz pierwszy.
Nukleotydy to organiczne związki chemiczne z grupy estrów fosforanowych. Stanowią podstawowy budulec DNA i RNA, co ma kluczowe znaczenie dla regeneracji i odbudowy tkanek. Nie bez powodu często określa się je mianem “budulec życia”. Na poziomie komórkowym odgrywają istotną rolę w przekazywaniu sygnałów i w procesach metabolicznych. Zwłaszcza w okresach które charakteryzują się zwiększonym zapotrzebowaniem na syntezę kwasów nukleinowych, w tym uszkodzenie jelit, obniżenie odporności, okresy szybkiego wzrostu czy zmniejszone spożycie białka, warto zwrócić na nie szczególną uwagę.
Zapotrzebowanie na nukleotydy
Dzienne zapotrzebowanie dorosłego, zdrowego człowieka na nukleotydy to 1-2 gramy. Wówczas w większości pozyskiwane są one z syntezy de novo (bezpośrednio w komórce).
Natomiast warto zwrócić również uwagę na ich źródła w diecie, a także rozważyć ich dodatkową suplementację jeśli występuje u nas zwiększone zapotrzebowanie na te elementy. Czyli tak jak zostało wspomniane wcześniej: podczas choroby lub rekonwalescencji, w przypadku obniżonej odporności, w okresach szybkiego wzrostu, przy urazach lub w sytuacji zwiększonej ilości aktywności fizycznej.
Źródła nukleotydów w diecie
Nukleotydy w postaci nukleoprotein (białek połączonych z kwasem nukleinowym) naturalnie występują w znaczącej ilości produktów spożywczych. Zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.
Znajdziemy je w mięsie zwierzęcym, rybach, nasionach roślin strączkowych, jajach, owocach, a także w mleku i owocach morza. Dla przykładu: podroby zwierzęce zawierają od 50 do 400 mg nukleoprotein w 100 gramach produktu, a w roślinach strączkowych możemy znaleźć od 140 do 490 mg/100g. Nukleotydy znajdują się również w mleku modyfikowanym, a także w mleku kobiecym. To właśnie jeden z powodów, dla którego dzieci karmione piersią wg badań naukowych wykazują większą odporność i rzadziej chorują.