Immunożywienie w chorobie nowotworowej

W przebiegu choroby nowotworowej dochodzi do osłabienia wielu układów w tym układu immunologicznego. Immunożywienie ma za zadanie wspomagać układ odpornościowy osoby chorej. Właściwa dieta wspierająca układ odpornościowy pomaga zmniejszyć ilość powikłań pooperacyjnych, skrócić czas pobytu w szpitalu jak również poprawić wyniki leczenia pacjenta zmagającego się z chorobą nowotworową.

Poznaj nukleotydy dietetyczne polskiej marki NucleoCare – opracowane naukowo kompozycje najwyższej jakości składników wspierające organizm w szybszej odbudowie komórek odpornościowych i błony śluzowej jelit. Wypróbuj nowoczesną suplementację NucleoCare!

Charakterystyka choroby nowotworowej

Nowotwór to nieprawidłowa tkanka, która powstaje z jednej komórki organizmu, rosnąca w wyniku niekontrolowanych podziałów komórek, połączonych z jednoczesnym zaburzeniem różnicowania się powstających nowych- zdrowych komórek. Nowotwory rozwijają się tylko w takich tkankach, których komórki cechują się zdolnością do rozmnażania. Dzielimy je na łagodne (brak zdolności do przerzutów) i złośliwe (zdolność do przerzutów i nacieki na okoliczne tkanki).

Proces diagnostyczny w przypadku chorób nowotworowych zwykle składa się z następujących elementów:

1. Wywiad i badanie kliniczne

2. Diagnostyka obrazowa

3. Badania biochemiczne

4. Pobranie materiału, badanie histopatologiczne

 


Poznaj nukleotydy dietetyczne od Norsa Pharma – unikalne kompozycje najwyższej jakości składników wspierające organizm w szybszej odbudowie komórek odpornościowych. Wesprzyj swój organizm od wewnątrz!


Czym jest immunożywienie?

Immunożywienie oznacza odpowiednią podaż składników odżywczych w większych niż zalecane dawkach. Standardy europejskie zalecają stosowanie immunożywienia na minimum 7–14 dni przed operacją bez względu na aktualną masę ciała. Do składników podawanych w immunożywieniu należą: arginina, glutamina, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, cynk, selen, nukleotydy, błonnik, beta-karoten, witaminy C i E oraz miedź. Ich zadaniem jest usprawnienie działania systemu odpornościowego. Dzięki temu mają korzystny wpływ na tempo gojenia się ran i odczynów popromiennych, a także zmniejszają częstość infekcji. Wpływają pozytywnie na ogólny stan pacjenta oraz jego odpowiedni stan odżywienia podczas trwania leczenia. W praktyce klinicznej immunożywienie stosowane jest poprzez drogę doustną, dojelitową lub pozajelitową w zależności od typu nowotworu i stanu pacjenta.

Charakterystyka składników zawartych w żywieniu immunomodulującym

Arginina – jest to aminokwas warunkowo niezbędny. Powstaje on w nerkach. Arginina odgrywa istotną rolę w przemianach azotu, a także bierze udział w syntezie białek i przemianach energetycznych zachodzących w komórce. U osób operowanych z powodu nowotworów górnego odcinka przewodu pokarmowego przedoperacyjne podawanie argininy przez 5 dni zmniejszało liczbę powikłań pooperacyjnych. Jej niedobór w diecie może skutkować wydłużeniem procesu gojenia się ran oraz upośledzeniem tworzenia białek. European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) mówi o tym, aby arginina znalazła się w składzie żywienia okołooperacyjnego pacjentów niedożywionych oraz poddawanych rozległym zabiegom operacyjnym (np. na przewodzie pokarmowym). L-arginina występuje naturalnie w żywności, a w największej ilości znaleźć ją możemy w: mięsie, nasionach dyni i słonecznika, owocach morza, produktach pełnoziarnistych, orzechach, soczewicy czy szpinaku.

Glutamina – jest aminokwasem endogennym. Stanowi ona główne źródło energii dla jelita cienkiego i jest składnikiem niezbędnym do utrzymywania właściwej pracy jelit. Glutamina odgrywa też znaczącą rolę w pracy układu odpornościowego, ponieważ uczestniczy w tworzeniu niektórych białek krwi, stymulujących pracę układu immunologicznego. Jako aminokwas, który licznie występuje w mięśniach szkieletowych, stanowi składnik konieczny do prawidłowej odbudowy mięśni, które mogą zostać wyniszczone na skutek niektórych chorób w tym chorób nowotworowych. U chorych z niedrobnokomórkowym rakiem płuca podawanie glutaminy redukuje skutki uboczne chemioterapii, w tym częstość występowania zapalenia przełyku i zmniejszenia masy ciała. Najwięcej L-glutaminy znajduje się w mięsie wołowym. Duże jej ilości znajdują się w produktach takich jak jajka, tofu, ryż, kukurydza czy mleko.

Kwasy tłuszczowe Omega 3- kwasy tłuszczowe omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Do tej grupy należą kwasy EPA, DHA i ALA. Mogą one hamować proces nowotworzenia poprzez zwiększenie apoptozy, działanie toksyczne oraz hamowanie proliferacji komórek nowotworowych. Produkty o największej zawartości kwasów tłuszczowych omega 3 to: tłuste ryby (sardynki, makrela, łosoś), owoce morza, olej rzepakowy i sojowy, nasiona lnu czy orzechy.

Nukleotydy – Stanowią podstawowe jednostki strukturalne nici DNA i RNA. Wpływają m.in. na stany chirurgiczne, poinfekcyjne, pourazowe. Takie stany wykazują zwiększone zapotrzebowanie na nukleotydy celem szybkiej naprawy komórek, tkanek i układu odpornościowego. Nukleotydy pełnią również niezwykle istotną rolę w procesie regeneracji tkanek, odbudowie nabłonka śluzowego, indukcji układu krwiotwórczego, a także przy odbudowie komórek skóry czy gojenia ran. Badania pokazują, że diety ubogie w nukleotydy powodują znaczny spadek odporności i tym samym wydłuża się czas odpowiedzi immunologicznej i następuje znaczny spadek w populacji limfocytów T, co jest zjawiskiem niekorzystnym w przypadku chorób nowotworowych. Nukleotydy mają również silne właściwości przeciwzapalne. Stężenie RNA i DNA w żywności zależy od gęstości komórkowej. Wobec tego produkty tj. mięso, ryby, orzechy i nasiona będą miały wyższą zawartość nukleotydów niż mleko, jajka czy owoce. Podroby, rośliny strączkowe oraz suszone rośliny również będą bardzo dobrym źródłem tych związków.

Cynk, selen, miedź – składniki te również wpływają na zwiększenie odporności organizmu oraz przyspieszenie gojenia się ran pooperacyjnych. Źródła pokarmowe miedzi to np. wątroba cielęca, sezam, płatki owsiane, kakao, pestki dyni, cynku: sery żółte, ryż, ryby, jaja, a selenu: orzechy brazylijskie, drób, ryby (głównie tuńczyk i łosoś).

Witamina E – wykazuje działanie zapobiegające rozwojowi nowotworów: jelita grubego, piersi oraz płuc. Głównym jej źródłem są produkty pochodzenia roślinnego: oleje roślinne, oliwa z oliwek, orzechy, sezam, rośliny strączkowe, awokado, nasiona słonecznika i dyni.

Witamina C – inaczej kwas askorbinowy to cenny antyoksydant, który przede wszystkim chroni organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, i dzięki temu przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na wiele rodzajów raka między innymi: przełyku, żołądka, jamy ustnej oraz trzustki. Witamina C bierze czynny udział w procesie gojenia ran. Jej największe ilości znaleźć możemy w świeżych owocach i warzywach takich jak: owoce jagodowe, cytrusowe, kwaśne jabłka, natka pietruszki, warzywa kapustne, papryka i ziemniaki.


Wypróbuj innowacyjne kompleksy czystych nukleotydów dietetycznych od Norsa Pharma, które wspierają organizm w odbudowie już na poziomie komórkowym.


Podsumowanie

Immunożywienie to niesamowicie ważny aspekt w przypadku szybszego powrotu do zdrowia zwłaszcza w przypadku operacji związanej z pojawieniem się choroby nowotworowej. Coraz częściej lekarze stosują ten model żywienia dla pacjentów. Skutkuje to krótszym pobytem w szpitalu i lepszym samopoczuciem pacjenta. Warto zatem pamiętać o odpowiednim odżywianiu i wspomaganiu organizmu.

Bibliografia:

[1] Kapała A., Leczenie żywieniowe pacjentów z rozpoznaniem nowotworu złośliwego

regionu głowy i szyi, Klinika Nowotworów Głowy i Szyi, Centrum Onkologii — Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie,  2018 Via Medica ISSN 2450–1646

[2] M. Jankowski, S. Kłęk, A. Jeziorski, Terapia żywieniowa u chorych operowanych z powodu nowotworów złośliwych, Wydawnictwo Via Medica, Gdańsk 2019

[3] S. Kłęk i in., Standardy leczenia żywieniowego w onkologii, „Onkologia w praktyce klinicznej”, nr 1 (1) 2015.

[4] Boelens P, Nijveldt R, Houdijk A, Meijer S, Van Leeuwen P.: Glutamine Alimentation in Catabolic State. J. Nutr. September 1, 2001 vol. 131 no. 9 2569S-2577S;

[5] Tressler R.L., Ramstack M.B., White N.R. i wsp. Determination of total potentially available nucleosides in human milk from Asian women. Nutrition. 2003; 19(1): 16–20.