Cukrzyca – czy nukleotydy dietetyczne mogą pomóc?
Cukrzyca to często diagnozowana choroba metaboliczna, która wynika z zaburzonego wydzielania lub działania insuliny – hormonu odpowiadającego za regulację poziomu cukru we krwi. Choroba występuje w różnych typach, najczęstszym z nich jest typ II – cukrzyca insulinoniezależna. Pozostałe to cukrzyca typu I – insulinozależna, cukrzyca ciążowa, wtórna a także inne typy cukrzycy (u osób z mukowiscydozą, po uszkodzeniach trzustki czy monogenowe). Ciekawostką jest fakt, że nazwa “cukrzyca” pochodzi od łacińskich słów, które oznaczają “słodki jak miód” i “cedzenie wody przez ciało” – określenia, które dotyczą najbardziej specyficznych objawów cukrzycy. Dane Światowej Organizacji Zdrowia wskazują, że w 2014 roku na świecie żyło 422 milionów dorosłych z cukrzycą, natomiast według danych International Diabetes Federation w roku 2040 choroba dotknie ponad 642 milionów dorosłych.
Poznaj nukleotydy dietetyczne polskiej marki NucleoCare – opracowane naukowo kompozycje najwyższej jakości składników wspierające organizm w szybszej odbudowie komórek odpornościowych i błony śluzowej jelit. Wypróbuj nowoczesną suplementację NucleoCare!
Jak rozpoznać cukrzycę?
Choroba daje szereg niespecyficznych objawów, które można przypisać do innych schorzeń. Z początku cukrzyca może przybrać też postać bezobjawową, lub zostać przypisana objawom towarzyszącym przemęczeniu lub nadmiarze stresu. Należy jednak mieć na uwadze, że im szybciej zostanie zdiagnozowana, tym zdecydowanie łatwiej będzie podjąć natychmiastowe działania, prowadzące do zniwelowania uciążliwych symptomów. Na co zatem należy zwrócić szczególną uwagę? Objawy takie jak:
- częste oddawanie moczu,
- nadmierne odczuwanie pragnienia,
- utrata masy ciała przy jednoczesnym zwiększonym apetycie,
- osłabienie i senność
to wyraźne sygnały alarmowe, które powinny skłonić nas do szybkiej wizyty u lekarza.
Jak zatem zdiagnozować chorobę?
Lekarz po wstępnym wywiadzie, powinien skierować na badania krwi, w tym badanie poziomu glukozy. Wynik powyżej 100 mg/dl alarmuje o potrzebie dalszej analizy. Warto mieć na uwadze, że pojedyncza nieprawidłowość nie musi być od razu powodem do obaw – wynik należy powtórzyć i wykonać kolejne badania, między innym test obciążenia glukozą.
Po zebraniu kompletu informacji i ustaleniu przez lekarza, że mamy do czynienia rzeczywiście z cukrzycą – zaproponuje odpowiednie leczenie lub skieruje do poradni diabetologicznej. Należy tutaj jeszcze dodatkowo zaznaczyć, że duże znaczenie na również pora pobrania – należy dokonać pomiaru rano, będą na czczo (min. 8-12 godzin). Dlaczego? Ponieważ wynik może być fałszywie zawyżony np. z uwagi na posiłek, który zjedliśmy przed badaniem.
Jakie mogą być przyczyny cukrzycy?
Pojawienie się choroby może być uwarunkowane przez wiele czynników. Te z kolei zależne są od typu cukrzycy. Tak np. w przypadku typu I – cukrzycy insulinozależnej – odpowiedzialne są geny – choroba wynika bowiem z autoagresji organizmu – produkowane są przeciwciała, atakujące komórki trzustki – ponieważ organizm zaczyna traktować je jako obce.
Z kolei cukrzyca typu 2 najczęściej wynika z nieprawidłowego stylu życia – złe nawyki żywieniowe, zbyt mała ilość ruchu, nadwaga i otyłość, stres, a także nieprawidłowa higiena snu – taki komplet z pewnością sprzyja pojawieniu się objawów chorobowych, a w konsekwencji wystąpieniu choroby w pełni. Dodatkowym czynnikiem zwiększającym prawdopodobieństwo pojawienia się cukrzycy jest dodatni wywiad genetyczny.
Cukrzyca ciążowa może pojawić się w przypadku kobiet, u których wystąpiła choroba w poprzedniej ciąży, po 35 roku życia, z nadciśnieniem, nadwagą, otyłością.
Czy mimo przypadków choroby w rodzinie, można uniknąć zachorowania?
Oczywiście! W przypadku cukrzycy kluczową rolę odgrywa styl życia. Jeśli odżywiamy się prawidłowo, w naszej diecie nie brakuje wartościowych produktów spożywczych, zapewniamy sobie odpowiednią dawkę ruchu, znajdujemy czas na odpoczynek i wysypiamy się – znacząco ograniczamy możliwość wystąpienia choroby. Czynnikami ryzyka są również wiek i płeć. Ryzyko pojawienia się choroby rośnie wraz z wiekiem i zdecydowanie częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn.
Na co zatem zwracać uwagę?
Po rozpoznaniu przez lekarza cukrzycy – w zależności od typu – zostaje włączone odpowiednie leczenie (leki lub insulina) i/lub zalecenia żywieniowe i stylu życia. Są one tak naprawdę jednym z bardziej istotnych czynników – wpływają nie tylko na poprawę wyników badań, ale także na ogólne samopoczucie chorego i ilość energii. Wspierają również utratę masy ciała – tak istotną chociażby w przypadku lepszej kontroli glikemii.
Suplementacja a cukrzyca
Należy mieć na uwadze, że w przypadku cukrzycy nieocenionym wsparciem okazuje się być odpowiednio dobrana suplementacja – najlepiej połączona z regularną aktywnością fizyczną.
Na jakie składniki należy zwrócić szczególną uwagę?
- witaminy z grupy B – elementy niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego. Jednym z powikłań cukrzycy jest neuropatia, czyli uszkodzenie nerwów obwodowych – z uwagi na częste niedobory tych witamin u cukrzyków, zaleca się ich dodatkową suplementację,
- morwa biała – obniża poziom glukozy we krwi, zmniejsza stężenie frakcji LDL, zwiększa poziom HDL, ponadto hamuje wchłanianie cukru z przewodu pokarmowego,
- chrom – wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, poprawia tolerancję glukozy, reguluje gospodarkę lipidową,
- kwas alfa-liponowny – ALA – ma silne właściwości antyoksydacyjne, przez co przeciwdziała rozwojowi neuropatii cukrzycowej, ponadto łagodzi dolegliwości bólowe pojawiające się w związku z uszkodzeniem mięśni,
- cynamon, a właściwie wyciąg z cynamonowca – przyspiesza metabolizm glukozy i zwiększa aktywność insuliny, ponadto ma właściwości przeciwutleniające,
- nukleotydy dietetyczne – od niedawna cieszą się rosnącą popularnością w przypadku wielu schorzeń, ich działanie zostało również pozytywnie ocenione u osób z insulinoopornością i cukrzycą.
Korzyści stosowania nukleotydów dietetycznych w przypadku cukrzycy
W przypadku cukrzycy warto rozważyć włączenie nukleotydów do swojej codziennej rutyny. Okazują się bowiem nieocenionym wsparciem – zarówno w kwestii profilaktyki, jak i podczas samego leczenia cukrzycy. Nukleotydy, jako “budulec ciągłości życia”- nieustannie dbają o odbudowę naszego materiału genetycznego, a także wpływają na odpowiedni wzrost i rozwój komórek. Ponadto biorą udział między innymi w syntezie węglowodanów – co jest niezwykle istotnym czynnikiem zwłaszcza w przypadku insulinooporności i cukrzycy. W jednym z kontrolowanych badań ukazano, że nukleotydy ( a konkretniej urydyna) mogą przynieść poprawę nerwów obwodowych w neuropatii cukrzycowej – jest to powikłanie cukrzycy, które ma istotny wpływ na pracę układu nerwowego.
Kiedy warto zastosować nukleotydy dietetyczne?
Warto rozważyć suplementację nukleotydami dietetycznymi gdy cukrzycy towarzyszy:
- insulinooporność
- nieustanne uczucie zmęczenia
- utrata masy ciała, której towarzyszy zwiększony apetyt
- problemy ze spowolnioną regeneracją
- zwiększone zapotrzebowanie organizmu związane np. z wyższym poziomem aktywności fizycznej
Nukleotydy dietetyczne mogą być przyjmowane w postaci suplementacji doustnej – jako kapsułki, lub płyn, jako forma żywienia pozajelitowego, a także bezpośrednio z produktów spożywczych. Ich głównym źródłem w diecie są: surowe mięso, warzywa strączkowe, podroby, grzyby, a także mleko.
Suplementacja nukleotydów w praktyce
Przeciwwskazaniem do suplementacji nukleotydów jest z pewnością hiperurykemia, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem kwasu moczowego w organizmie. W przypadku puryn – kwas moczowy jest jednym z produktów ubocznych ich metabolizmu. Ponadto przeciwwskazaniem będzie również dysfunkcjonalny metabolizm nukleotydów (rzadki w populacji).
Podsumowanie
W przypadku zaburzeń gospodarki węglowodanowej, insulinooporności i cukrzycy warto zwracać szczególną uwagę na styl życia, dietę oraz wsparcie w postaci dodatkowej suplementacji. Nie tylko z uwagi na fakt ograniczenia wystąpienia chorób o tym podłożu, ale również w sytuacji w której choroba już stała się elementem naszego życia. Dieta powinna opierać się na produktach nieprzetworzonych, warzywach, owocach o niskim IG, nabiale i produktach pełnoziarnistych. Ogromne znaczenie odgrywają również dobrej jakości tłuszcze Niebagatelnym rozwiązaniem w przypadku suplementacji okazują się nukleotydy, które wspierają organizm na wielu płaszczyznach, a to co ważne w przypadku cukrzyka – wspierają syntezę węglowodanów, odbudowę komórek i ogólną poprawę funkcjonowania organizmu. Należy jednak jak zawsze pamiętać, że jakąkolwiek suplementację warto zawsze skonsultować z lekarzem.
Bibliografia:
- Richter J. “Wpływ dietetycznych nukleotydów na mechanizmy odpornościowe i stan psychiczny u dzieci z przewlekłymi zaburzeniami oddechowym”, American Journal of Immunology.
- Köppel, P. (2001). “Rola nukleotydów w organizmie”. Niepublikowane, Pro Bio, Szwajcaria
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11755037/
- Martinez-Augustin O., Boza J.J., Del Pino J.I. i in., Dietary nucleotides might influence the humoral immune response against cow’s milk proteins in preterm neonates, „Biol Neonate.” 1997;71(4), s. 215–223.
- Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. 2021 ,, Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych z cukrzycą’’
- Novak D.A., Carver J.D., Barness L.A. Dietary nucleotides affect hepatic growth and composition in the weanling mouse. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 1994; 18(1) S: 62–66.