Cukrzyca to często diagnozowana choroba metaboliczna, która wynika z zaburzonego wydzielania lub działania insuliny - hormonu odpowiadającego za regulację poziomu cukru we krwi. Choroba występuje w różnych typach, najczęstszym z nich jest typ II - cukrzyca insulinoniezależna. Pozostałe to cukrzyca typu I - insulinozależna, cukrzyca ciążowa, wtórna a także inne typy cukrzycy (u osób z mukowiscydozą, po uszkodzeniach trzustki czy monogenowe). Ciekawostką jest fakt, że nazwa “cukrzyca” pochodzi od łacińskich słów, które oznaczają “słodki jak miód” i “cedzenie wody przez ciało” - określenia, które dotyczą najbardziej specyficznych objawów cukrzycy. Dane Światowej Organizacji Zdrowia wskazują, że w 2014 roku na świecie żyło 422 milionów dorosłych z cukrzycą, natomiast według danych International Diabetes Federation w roku 2040 choroba dotknie ponad 642 milionów dorosłych.
Choroba daje szereg niespecyficznych objawów, które można przypisać do innych schorzeń. Z początku cukrzyca może przybrać też postać bezobjawową, lub zostać przypisana objawom towarzyszącym przemęczeniu lub nadmiarze stresu. Należy jednak mieć na uwadze, że im szybciej zostanie zdiagnozowana, tym zdecydowanie łatwiej będzie podjąć natychmiastowe działania, prowadzące do zniwelowania uciążliwych symptomów. Na co zatem należy zwrócić szczególną uwagę? Objawy takie jak:
to wyraźne sygnały alarmowe, które powinny skłonić nas do szybkiej wizyty u lekarza.
Lekarz po wstępnym wywiadzie, powinien skierować na badania krwi, w tym badanie poziomu glukozy. Wynik powyżej 100 mg/dl alarmuje o potrzebie dalszej analizy. Warto mieć na uwadze, że pojedyncza nieprawidłowość nie musi być od razu powodem do obaw - wynik należy powtórzyć i wykonać kolejne badania, między innym test obciążenia glukozą.
Po zebraniu kompletu informacji i ustaleniu przez lekarza, że mamy do czynienia rzeczywiście z cukrzycą - zaproponuje odpowiednie leczenie lub skieruje do poradni diabetologicznej. Należy tutaj jeszcze dodatkowo zaznaczyć, że duże znaczenie na również pora pobrania - należy dokonać pomiaru rano, będą na czczo (min. 8-12 godzin). Dlaczego? Ponieważ wynik może być fałszywie zawyżony np. z uwagi na posiłek, który zjedliśmy przed badaniem.
Pojawienie się choroby może być uwarunkowane przez wiele czynników. Te z kolei zależne są od typu cukrzycy. Tak np. w przypadku typu I - cukrzycy insulinozależnej - odpowiedzialne są geny - choroba wynika bowiem z autoagresji organizmu - produkowane są przeciwciała, atakujące komórki trzustki - ponieważ organizm zaczyna traktować je jako obce.
Z kolei cukrzyca typu 2 najczęściej wynika z nieprawidłowego stylu życia - złe nawyki żywieniowe, zbyt mała ilość ruchu, nadwaga i otyłość, stres, a także nieprawidłowa higiena snu - taki komplet z pewnością sprzyja pojawieniu się objawów chorobowych, a w konsekwencji wystąpieniu choroby w pełni. Dodatkowym czynnikiem zwiększającym prawdopodobieństwo pojawienia się cukrzycy jest dodatni wywiad genetyczny.
Cukrzyca ciążowa może pojawić się w przypadku kobiet, u których wystąpiła choroba w poprzedniej ciąży, po 35 roku życia, z nadciśnieniem, nadwagą, otyłością.
Oczywiście! W przypadku cukrzycy kluczową rolę odgrywa styl życia. Jeśli odżywiamy się prawidłowo, w naszej diecie nie brakuje wartościowych produktów spożywczych, zapewniamy sobie odpowiednią dawkę ruchu, znajdujemy czas na odpoczynek i wysypiamy się - znacząco ograniczamy możliwość wystąpienia choroby. Czynnikami ryzyka są również wiek i płeć. Ryzyko pojawienia się choroby rośnie wraz z wiekiem i zdecydowanie częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn.
Po rozpoznaniu przez lekarza cukrzycy - w zależności od typu - zostaje włączone odpowiednie leczenie (leki lub insulina) i/lub zalecenia żywieniowe i stylu życia. Są one tak naprawdę jednym z bardziej istotnych czynników - wpływają nie tylko na poprawę wyników badań, ale także na ogólne samopoczucie chorego i ilość energii. Wspierają również utratę masy ciała - tak istotną chociażby w przypadku lepszej kontroli glikemii.
Należy mieć na uwadze, że w przypadku cukrzycy nieocenionym wsparciem okazuje się być odpowiednio dobrana suplementacja - najlepiej połączona z regularną aktywnością fizyczną.
W przypadku cukrzycy warto rozważyć włączenie nukleotydów do swojej codziennej rutyny. Okazują się bowiem nieocenionym wsparciem - zarówno w kwestii profilaktyki, jak i podczas samego leczenia cukrzycy. Nukleotydy, jako “budulec ciągłości życia”- nieustannie dbają o odbudowę naszego materiału genetycznego, a także wpływają na odpowiedni wzrost i rozwój komórek. Ponadto biorą udział między innymi w syntezie węglowodanów - co jest niezwykle istotnym czynnikiem zwłaszcza w przypadku insulinooporności i cukrzycy. W jednym z kontrolowanych badań ukazano, że nukleotydy ( a konkretniej urydyna) mogą przynieść poprawę nerwów obwodowych w neuropatii cukrzycowej - jest to powikłanie cukrzycy, które ma istotny wpływ na pracę układu nerwowego.
Kiedy warto zastosować nukleotydy dietetyczne?
Warto rozważyć suplementację nukleotydami dietetycznymi gdy cukrzycy towarzyszy:
Nukleotydy dietetyczne mogą być przyjmowane w postaci suplementacji doustnej - jako kapsułki, lub płyn, jako forma żywienia pozajelitowego, a także bezpośrednio z produktów spożywczych. Ich głównym źródłem w diecie są: surowe mięso, warzywa strączkowe, podroby, grzyby, a także mleko.
Przeciwwskazaniem do suplementacji nukleotydów jest z pewnością hiperurykemia, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem kwasu moczowego w organizmie. W przypadku puryn - kwas moczowy jest jednym z produktów ubocznych ich metabolizmu. Ponadto przeciwwskazaniem będzie również dysfunkcjonalny metabolizm nukleotydów (rzadki w populacji).
W przypadku zaburzeń gospodarki węglowodanowej, insulinooporności i cukrzycy warto zwracać szczególną uwagę na styl życia, dietę oraz wsparcie w postaci dodatkowej suplementacji. Nie tylko z uwagi na fakt ograniczenia wystąpienia chorób o tym podłożu, ale również w sytuacji w której choroba już stała się elementem naszego życia. Dieta powinna opierać się na produktach nieprzetworzonych, warzywach, owocach o niskim IG, nabiale i produktach pełnoziarnistych. Ogromne znaczenie odgrywają również dobrej jakości tłuszcze Niebagatelnym rozwiązaniem w przypadku suplementacji okazują się nukleotydy, które wspierają organizm na wielu płaszczyznach, a to co ważne w przypadku cukrzyka - wspierają syntezę węglowodanów, odbudowę komórek i ogólną poprawę funkcjonowania organizmu. Należy jednak jak zawsze pamiętać, że jakąkolwiek suplementację warto zawsze skonsultować z lekarzem.
Bibliografia: