Produkty bogate w kwas nukleinowy

Kwasy nukleinowe a w szczególności DNA, są kluczowymi makrocząsteczkami dla ciągłości życia. DNA niesie dziedziczną informację, dotyczącą tego jak wytwarzać wiele białek potrzebnych do zbudowania i utrzymania funkcjonujących komórek, tkanek i organizmów. Znajduje się on w każdym żywym organizmie, a zatem także w żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego zwłaszcza surowej lub nisko przetworzonej.

Poznaj nukleotydy dietetyczne polskiej marki NucleoCare – opracowane naukowo kompozycje najwyższej jakości składników wspierające organizm w szybszej odbudowie komórek odpornościowych i błony śluzowej jelit. Wypróbuj nowoczesną suplementację NucleoCare!

Kwasy nukleinowe w żywności

Zgodnie z aktualną wiedzą, kwasy nukleinowe występują w żywności głównie w formie nukleoprotein. Znajdziemy je przede wszystkim w produktach spożywczych zawierających struktury komórkowe: DNA głównie w jądrach komórkowych, a RNA – w cytoplazmie. Kwasy nukleinowe występują w formie zarówno DNA i RNA, jednak ich ilość wyrażana jest głównie jako zawartość puryn w badanym surowcu, chociaż makromolekuły te zawierają zarówno puryny, jak i pirymidyny.

Bogate w oba rodzaje kwasów nukleinowych są zwłaszcza szybko rosnące struktury lub te, które zachowały potencjał do wzrostu i regeneracji, takie jak: surowe mięso (mięśnie), owoce morza, warzywa strączkowe oraz grzyby. Mniejsza zawartość kwasów nukleinowych wykrywana jest w podrobach. Dane te trzeba jednak oceniać ostrożnie, ze świadomością, że liczba doniesień literaturowych na temat zawartości kwasów nukleinowych w żywności jest niewielka.

Korzyści ze spożywania pokarmów bogatych w kwasy nukleinowe

Żywność bogata w kwasy nukleinowe może oferować różnorodne korzyści – od sprawniej działającego układu odpornościowego poprzez lepsze trawienie i szybszą regenerację mięśni. W okresie choroby, po urazie czy kontuzji lub w okresach wzmożonego wzrostu jak np. w okresie dojrzewania czy podczas ciąży, organizm może potrzebować większych ilości kwasów nukleinowych niż jest w stanie wytworzyć. W takich przypadkach jedzenie pokarmów bogatych w kwasy nukleinowe może pomóc w uzupełnieniu tej różnicy.

Przykładowe produkty bogate w kwas nukleinowy

Na podstawie aktualnych badań mięso, ryby, owoce morza, rośliny strączkowe i grzyby zawierają najwyższe poziomy tych związków.

Mięso

Mięso jest uważane za jeden z najbogatszych pokarmów w kwasy nukleinowe. W 100 gramach zawiera 1,5–8 gramów kwasów nukleinowych.

Wołowina

Wołowina jest jednym z najbardziej bogatych w białko pokarmów, zawiera blisko 25 gramów białka na 100 gram. Oznacza to, że wołowina ma więcej kwasów nukleinowych niż większość innych spożywanych obecnie pokarmów.

Ryby

Ryby to kolejne bogate źródło kwasów nukleinowych. Uważa się, że podobnie jak mięso, ryby dostarczają 1,5–8 gramów kwasu nukleinowego na 100 gramów.

Owoce morza

Owoce morza można podzielić na dwie kategorie. Obie kategorie stanowią znaczące, choć mniejsze źródło kwasów nukleinowych niż mięso i ryby. Obejmują one:

Skorupiaki: krewetki, homary, kraby i raki.

Mięczaki: ostrygi, małże, małże i przegrzebki.

Starsze badania sugerują, że 100-gramowa porcja owoców morza może dostarczyć 0,5–1,5 grama kwasów nukleinowych.

Fasola, soczewica i groszek

Fasola, soczewica i groszek to inne interesujące źródła kwasów nukleinowych. Fasola zawiera wiele takich samych kwasów nukleinowych tworzących białka, jak mięso i drób, i chociaż fasola może nie zawierać tylu kwasów nukleinowych na 100 gram, co porcja wołowiny, mogą być one lepsze jakościowo. W rzeczywistości fasola ma zdolność oczyszczania enzymów zaangażowanych w tworzenie kwasów nukleinowych, czyniąc je silniejszymi i bardziej skoncentrowanymi. Weganie i wegetarianie nadal mogą czerpać korzyści z kwasów nukleinowych w diecie opartej na roślinach strączkowych.

Podobnie jak w przypadku owoców morza, starsze badania sugerują, że rośliny strączkowe dostarczają 0,5–1,5 grama kwasów nukleinowych na 100 gramów porcji.

Grzyby

Starsze badania sugerują, że 100 gramów grzybów dostarczy 0,5-1,5 grama kwasów nukleinowych. To ta sama ilość, którą można znaleźć w równoważnej ilości owoców morza lub roślin strączkowych. Chociaż grzyby zawierają głównie postać DNA, mają również szereg kwasów nukleinowych i aminokwasów, tworzących białka. Grzyby shitake mają najwyższą zawartość kwasów nukleinowych (i najwięcej białka).

Podsumowanie

  1. Kwasy nukleinowe a w szczególności DNA, są kluczowymi makrocząsteczkami dla ciągłości życia.
  2. Bogate w oba rodzaje kwasów nukleinowych są zwłaszcza szybko rosnące struktury, takie jak: surowe mięso (mięśnie), owoce morza, warzywa strączkowe oraz grzyby.
  3. Przyjmowanie pokarmów bogatych w kwasy nukleinowe zapewnia korzyści dla organizmu takie jak m.in. sprawniej działający układ odpornościowy czy szybszą regenerację mięśni.
  4. W okresie choroby lub w okresach wzmożonego wzrostu organizm może potrzebować większych ilości kwasów nukleinowych niż jest w stanie wytworzyć.

Bibliografia

1. G.D.Khedkar et al. Nucleic Acids. Encyclopedia of Food and Health. 2016, 84-92.

2. J. Głazowska i współ. Kwasy nukleinowe w żywności – występowanie i właściwości reologiczne; ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 6 (109), 5 – 19. DOI: 10.15193/zntj/2016/109/157

3. A.A. Adjei et al. Nucleic acids and/or their components: a possible role in immune function. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1995, 41(1):1-16. doi: 10.3177/jnsv.41.1.