Laktoferin Nucleo

suplement diety
Średnia ocen Google
5/5
Wszystkie opinie
Składniki
Porcja
%RWS*
Laktoferyna 95 %
100 mg
-
Witamina C
40 mg
50%
5’-Monofosforan urydyny
100 mg
-
5’-Monofosforan cytydyny
50 mg
-
5’-Monofosforan inozyny
16 mg
-
5’-Monofosforan guanozyny
12 mg
-
5’-Monofosforan adenozyny
12 mg
-
(*)- Referencyjna Wartość Spożycia.

Składniki

sól disodowa 5′-monofosforanu urydyny, laktoferyna z mleka krowiego, substancja glazurująca – hydroksypropylometyloceluloza, L-askorbinian sodu (witamina C), substancja przeciwzbrylająca – dwutlenek krzemu, 5′-monofosforan cytydyny, sól disodowa 5’-monofosforanu inozyny, sól disodowa 5’-monofosforanu guanozyny, 5’-monofosforan adenozyny.

Stosowanie produktu

Zalecana dzienna porcja: 1 kapsułka dziennie, na czczo lub godzinę po posiłku. Kapsułkę należy połknąć i popić niewielką ilością chłodnej wody.

Ważne informacje

Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Osoby przyjmujące leki, kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby przed ukończeniem 18 roku życia przed stosowaniem produktu powinny skonsultować się z lekarzem.

Przechowywać w temperaturze pokojowej (od 15°C do 25°C). Chronić przed światłem i wilgocią. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Zawartość opakowania

Opakowanie zawiera 30 kapsułek wegetariańskich.

Laktoferin Nucleo

suplement diety
Średnia ocen Google
5/5
Wszystkie opinie
Laktoferin Nucleo to dedykowane połączenie pięciu czystych nukleotydów, najwyższej jakości laktoferyny oraz łagodnej witaminy C.
Laktoferin Nucleo zawiera wysokiej jakości pierwotną laktoferynę otrzymywaną ze świeżego mleka. W procesie jej otrzymywania wykorzystuje się innowacyjny sposób łagodnego suszenia, co sprawia, że eliminowane jest zjawisko denaturacji białka i zachowuje ona swoje wszystkie korzystne właściwości.

Produkt ma czysty skład. Nie zawiera glutenu, skrobi, pszenicy, soi, zbędnych dodatków technologicznych, aromatów i barwników. Produkt odpowiedni dla wegetarian.
Czysty
skład
Bez
glutenu
Bez soi
Odpowiedni dla
wegetarian
Laktoferin Nucleo zawiera składniki, w które warto uzupełniać dietę, aby*:

● intensywnie wspierać prawidłowe działanie układu odpornościowego w okresie, gdy wewnętrzna ochrona może być osłabiona, np. po chorobie, w okresie infekcyjnym lub podczas osłabienia organizmu,
● wspierać funkcjonowanie układu pokarmowego,
● wspomagać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
● zwiększyć przyswajanie żelaza,
● zwiększyć swoją ochronę przed wolnymi rodnikami i wspomagać zmniejszenie stanów zapalnych,
● zapewnić odpowiedni metabolizm energetyczny,
● zmniejszyć uczucia zmęczenia i znużenia.

*EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific opinion on the substantiation of health claims related to vitamin C. Vitamin C contributes to the normal function of the immune system, contributes to the protection of cells from oxidative stress, increases iron absorption, contributes to normal functioning of the nervous system, contributes to normal energy-yielding metabolism, contributes to the reduction of tiredness and fatigue. Source: www.efsa.europa.eu
Laktoferyna

Laktoferyna jest niezwykłym białkiem multipotencjalnym. Dzięki swoim zdolnościom do łączenia jonów żelaza, znajduje zastosowanie  w walce z patogenami ponieważ żelazo jest kluczowe dla rozwoju bakterii2, 3, 4, 5. W okresie zwiększonej podatności na zakażenia, laktoferyna może wspomóc suplementacyjnie osoby o słabej odporności czy w początkowej fazie infekcji (celem przyspieszenia procesu zdrowienia i ograniczenia objawów) lub przy anemii z niedoboru żelaza.

Laktoferin Nucleo zawiera najwyższej jakości pierwotną laktoferynę otrzymywaną ze świeżego mleka. W procesie jej otrzymywania wykorzystuje się specjalny sposób łagodnego suszenia, co sprawia, że eliminowane jest zjawisko denaturacji białka i zachowuje ona swoje wszystkie korzystne właściwości.

Laktoferyna stanowi jeden ze składników płynów ustrojowych, wydzielin śluzowych (układu pokarmowego, oddechowego oraz moczowo-płciowego). Zawarta jest w mleku matki, łzach, ślinie, woskowinie usznej, czyli wszędzie tam, gdzie potrzebna szybka obrona przeciwdrobnoustrojowej. Bardzo duża ilość tej glikoproteiny znajduje się w siarze – mleku wydzielanym przez gruczoły mlekowe matki w kilku pierwszych dniach życia noworodka1,2,4 .

 

Witamina C

Dzięki odpowiedniej zawartości witaminy C w produkcie, Laktoferin Nucleo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz układu nerwowego, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym 10.

Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza dzięki czemu wspiera działanie laktoferyny. Zawarta w Laktoferin Nucleo witamina C jest w postaci soli mineralnej – askorbinianu sodu, która w przeciwieństwie do kwasu askorbinowego jest mniej kwasowa i w mniejszym stopniu oddziałuje niekorzystnie na błonę śluzową żołądka.

Polecane
suplement diety
Nucleozin Complete
Nucleozin Complete to starannie opracowane połączenie kompleksu pięciu czystych nukleotydów dietetycznych oraz dwóch łatwo przyswajalnych, organicznych form cynku (cytrynianu i glukonianu cynku).
suplement diety
Nucleoplex
Nucleoplex to dedykowany produkt przeznaczony dla osób wymagających dodatkowej suplementacji monofosforanu urydyny.
suplement diety
Collagen Nucleo
Collagen Nucleo to specjalnie opracowane połączenie kolagenu rybiego i wołowego, witaminy C oraz kompleksu pięciu nukleotydów dietetycznych.
suplement diety
Nucleobutin Forte
Nucleobutin Forte to specjalnie opracowane połączenie otoczkowanego maślanu sodu oraz kompleksu pięciu nukleotydów dietetycznych.
Przypisy
  1. Artym J. Laktoferyna – strażnik procesów przyswajania żelaza. Postępy biologii komórki. 2015; 2, 283-308. 
  2. Puddu P et al. Immunomodulatory effects of lactoferrin on antigen presenting cells. Biochimie. 2009; 91, 11-18.
  3.  Valenti P., Antonini G. Lactoferrin: an important host defence against microbial and viral attack. Cellular and Molecular Life Sciences. 2005.
  4. Jamka M. Rys historyczny wiedzy o laktoferynie. Historical overview on knowledge about lactoferrin. Acta Medicorum Polonorum. 2017; 7.2. 
  5. Farnaud S., Evans R.W. Lactoferrin – a multifunctional protein with antimicrobial properties. Mol. Immunol. 2003; 40 (7): 395–405.
  6. Beddek A.J., Schryvers A.B. The Lactoferrin Receptor Complex in Gram Negative Bacteria. BioMetals. 2010; 23 (3), 377–386.
  7. Naidu A.S. Lactoferrin: natural, multifunctional, antimicrobial. Boca Raton: CRC Press. 2000; 1–2.
  8. Wakabayashi H. et al. Lactoferrin for Prevention of Common Viral Infections. Journal of Infection and Chemotherapy. 2014; 20 (11), 666–671.
  9. Korzystne działanie laktoferyny na mikrobiotę przewodu pokarmowego. Postępy mikrobiologii. 2020; 59. 3, 277–290. DOI: 10.21307/PM-2020.59.3.20
  10. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific opinion on the substantiation of health claims related to vitamin C. Vitamin C contributes to the normal function of the immune system, contributes to the protection of cells from oxidative stress, increases iron absorption, contributes to normal functioning of the nervous system, contributes to normal energy-yielding metabolism, contributes to the reduction of tiredness and fatigue. Source: www.efsa.europa.eu