Strefa dietetyka

Odbudowa odporności

20 maja 2022
Laktoferyna - czym jest i jakie ma działanie?

Laktoferynę nie bez powodu nazywa się białkiem multipotencjalnym. Jest to glikoproteina (połączenie białka z częścią cukrową) należąca do rodziny transferyn. Na dzień dzisiejszy przypisuje się jej liczne działania obronne, tj. immunoregulacyjne, przeciwzapalne, bakteriostatyczne, antybakteryjne, antygrzybiczne, antywirusowe, a nawet antynowotworowe. Laktoferyna - co to? Laktoferyna została odkryta po raz pierwszy w 1939 roku w mleku krowim. Co więcej, w ilości aż […]

Czytaj dalej
29 kwietnia 2022
Wpływ nukleotydów dietetycznych na regenerację organizmu

Podstawową funkcją nukleotydów w organizmie człowieka jest wytwarzanie kwasów nukleinowych DNA oraz RNA, co ma kluczowe znaczenie dla regeneracji i naprawy tkanek, ponieważ ludzki organizm podlega ciągłym procesom regeneracyjnym poprzez tworzenie się nowych komórek. Informację o tym, jak te procesy mają przebiegać, zawarte są właśnie w niciach kwasów nukleinowych DNA i RNA, naszych podstawowych nośnikach informacji […]

Czytaj dalej
1 kwietnia 2022
Suplementacja nukleotydami po antybiotykoterapii i po infekcjach

Nukleotydy dietetyczne w organizmie człowieka pełnią szereg niesamowicie istotnych funkcji. Są m.in prekursorami kwasów nukleinowych a tym samym wchodzą w skład nici DNA i RNA, w których to zapisane są nasze geny. Dzięki tym związkom jest możliwa odpowiednia regeneracja organizmu na wielu płaszczyznach. W jaki sposób ich suplementacja może pomóc po przebytych infekcjach oraz antybiotykoterapii? […]

Czytaj dalej
10 lutego 2022
Co może zaburzać odpowiedź immunologiczną organizmu?

O odporności i jej budowaniu szczególnie mocno mówi się w okresie jesienno-zimowym, kiedy to nasz organizm jest szczególnie narażony na wtargnięcie niepożądanych drobnoustrojów. Układ immunologiczny człowieka stanowi najważniejszą linię obrony przed chorobami. Jest to układ złożony ze specjalnych komórek, białek, tkanek oraz organów. Odpowiada on za odporność naszego organizmu, czyli ochronę przed wszelkimi niebezpiecznymi substancjami […]

Czytaj dalej
16 grudnia 2021
Nukleotydy dietetyczne i cynk, a rekonwalescencja po COVID-19: neuroregeneracja i odbudowa odporności

Pandemia COVID-19 (coronavirus 2019) jest ogromnym wyzwaniem dla całego obecnego świata, ponieważ do tej pory brakuje określonej strategii leczenia infekcji wywołanej przez koronawirusa SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2), która byłaby w stanie ograniczyć rozprzestrzenianie się choroby (Samad i wsp. 2021).  Objawy i przebieg COVID-19 Choć objawy towarzyszące infekcji koronawirusem SARS-CoV2 przypominają te, które […]

Czytaj dalej
22 listopada 2021
Nukleotydy dietetyczne – wsparcie układu odpornościowego

Nukleotydy są to podstawowe składniki budulcowe kwasów nukleinowych (DNA i RNA), stanowiąc tym samym fundament procesu wytwarzania nowych komórek. Jako monofosforany, dwufosforany i trójfosforany uczestniczą praktycznie we wszystkich funkcjach metabolicznych. Można powiedzieć, że są ważnymi „cegiełkami” do naszego prawidłowego funkcjonowania oraz regeneracji.  Organizm, by sprostać swoim wymaganiom fizjologicznym, potrafi sam tworzyć odpowiednią ilość nukleotydów. Jednak […]

Czytaj dalej